Безредици в Киев заради статута на руския език в Украйна

Безредици в Киев заради статута на руския език в Украйна
По време на протеста, организиран от опозицията, най-малко един протестиращ е бил ранен и е видян с окървавено лице. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Милицията в украинската столица Киев използва сълзотворен газ, за да разпръсне около 1000 демонстранти, които протестират срещу силно оспорвания закон за регионалния статут на руския език в страната.

С приетия късно вечерта във вторник закон руският език практически се превръща във втори официален език в Украйна.

Депутатите в Украйна заобиколиха регламента и приеха скандалния езиков закон, като преди гласуването председателят на парламента Владимир Литвин напусна пленарната зала, а процедурата бе ръководена от заместник-председателя на парламента, комуниста Адам Мартинюк.

Президентът Виктор Янукович свика на заседание ръководителите на парламентарните групи с оглед разрешаване на кризата, предадоха АФП и БГНЕС.

„Президентът покани ръководителите на Върховната Рада и на парламентарните групи, за да обсъдят ситуацията“, посочи президентството, след като председателят на парламента Владимир Литвин предложи да подаде оставка.

След като помоли депутатите да приемат оставката му, Владимир Литвин напусна заседанието на Върховната Рада.

По-рано своята оставка обяви и заместник-председателят на парламента Николай Томенко от опозиционния „Блок на Юлия Тимошенко“.

По време на протеста, организиран от опозицията, най-малко един протестиращ е бил ранен и е видян с окървавено лице от кореспондента на АФП.

Междувременно акции в защита на украинския език се провеждат в Западна Украйна.

Областните съвети в Лвовска, Тернополска и Ивано-Франковска област обявиха, че събират хора, които да заминат за Киев и да се включат в протестните акции след приемането на езиковия закон. Планира се да бъдат блокирани сградите на парламента и на редица държавни служби.

В Лвов опозицията блокира зданието на областната администрация. Украинската опозиция обяви, че планира да блокира основни автомобилни и железопътни пътища.

#Украйна #Киев #руски език #Виктор Янукович #Върховна Рада #Владимир Литвин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници