Турция прави принудителни законодателни корекции

Турция прави принудителни законодателни корекции
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Сринете се на мястото, на което се намирате” - това е заглавието на статия в проправителствения вестник „Йени Шафак", подписана от Мехмет Аджет, информира електронното издание на ТВ Хабер 7. Акцентът е възражението на САЩ трима лицензирани пакистански инструктори на бойни пилоти за „Ф-16” да дойдат в Турция. За да окажат помощ заради острия кадрови недостиг (некомплект на бойните пилоти във ВВС). По този повод се разглеждат две тематични линии.

Първо, извършените миналата седмица законодателни промени за размера на службата в турските ВВС.
Второ, позицията на неназован действащ армейски генерал в турската армия за „съюзника” САЩ.

По първата тематична линия:

Съгласно последните наредби-закони под №№ 693 694 (на турски: КНК – наредби със силата на закон) на Министерския съвет задължителните минимален срок за служба на пилотите в турските ВВС се увеличава на 18 години.
Досега действащото положение беше, че те имат право да напуснат армията по собствено желание след 10-годишна служба.
В тази връзка част от военните пилоти след 10-та година на службата предпочитаха да отидат в гражданската авиация, където получават поне три пъти по-голямо възнаграждение.
Ако не беше пуча от 15 юли м.г. и особено ако половината от пилотите в турската армия не се оказаха свързани с т.нар. „Терористична организация на гюленистите/Паралелна държавна структура” (ФЕТО/ПДС), това положение, разбира се, можеше и да продължи безпроблемно.
Сега обаче не е така.
Ако трябва да дадем точните данни; преди опита за преврат от 15 юли м.г. общият брой на пилотите в турските въоръжени сили (ТВС) беше 1350, след пуча и последвалия процес той е намалял на 670 пилоти.
Точно наполовина…
Междувременно беше отправен призив на напусналите ТВС пилоти и вратите пред тях за „доброволно” връщане бяха широко отворени.
На този призив обаче се отзоваха едва 50 души…
И именно от тази гледна точка се премина към „принудителното завръщане (или – задържане)” със специално включен член в последните КНК. По този начин се очаква да бъдат върнати обратно във ВВС около 200 пилоти, който нямат изслужени 18 години. От тях до 100 души са пилоти именно на „Ф-16”.

По втората тематична линия:

Откровенията на един неназован действащ армейски генерал в турската армия (извадки от позицията му) по повод отказа на САЩ пакистански сертифицирани инструктори да дойдат в Турция за обучение на пилоти за „Ф-16”. Развити в четири опорни точки – „поуки”. Нещо като „кратък списък”. Плюс едно обобщение, информира ФОКУС.

1. Всичко това показва не толкова ограничения принос на Пакистан с трима инструктори на „Ф-16”, отколкото кой къде стои по отношение на Турция. Само този случай свидетелства кой е приятел на нашата страна и кои е пример за подходи с враждебно отношение.;

2. Т.нар. наш „съюзник” САЩ стои съвсем безучастно към усилията и търсенето на изход от ТВС за заличаване на раните, предизвикани от пуча на 15 юли. Прави точно обратното – в момента, в който се открие подходяща възможност, преминава в атака и следва едно „задушаващо отношение” и „удар в гърба”.;

3. Няма смисъл да им се гневим, понеже това е напълно в техния стил и табиет на мислене и поведение. Нека да знаем и това. Още от годините на Студената война САЩ оценяват и развиват връзките си на „зависимост” с Турция преимуществено върху принципа за „зависимост в областта на военните възможности”. При всеки един случай, когато Анкара се е опитвала да показва възможности за самостоятелни действия, са били търсени пътища за противодействие и възпрепятстване. Това, което научихме от последния случай, е само едно потвърждение на отношението към нас от страна на Вашингтон.

4. Случаят за пореден път показва и доказва колко са важни местното производство и националните инвестиции, за да поддържаме бойната и отбранителната мощ на ТВС. Не е лесно да бъдат подготвени и обучени бойни пилоти. Минават години, докато това стане. В момента обаче Турция няма лукса да изчаква дълги години. Точно заради това обратното завръщане във ВВС на пилотите с 10-годишна служба има изключително голямо значение от гледна точка на спешните заплахи за сигурността ни.

Обобщението на неназования висш турски военен към „съюзника” САЩ е лаконично и многозначително: „Ситуацията се подразбира така: „Сринете се на мястото, на което се намирате”…

#Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници