Филиалът на Лувъра в Абу Даби ще бъде открит през ноември

Филиалът на Лувъра в Абу Даби ще бъде открит през ноември
източник:pixabey.com
A A+ A++ A

Филиалът на Лувъра в столицата на Обединените Арабски Емирства Абу Даби ще бъде открит на 11 ноември, съобщи министърът на културата на Франция Франсоаз Нисен.

"Франция е горда със своя принос в проекта и реализацията му съвместно с ОАЕ в период, в който културата по света е застрашена и обект на атаки", заяви Нисен.

През 2007 година Париж и Абу Даби подписаха междуправителствена спогодба, предвиждаща създаването на филиал на Лувъра в ОАЕ. За строителството на културния център са били похарчени около 600 милиона евро. Автор на проекта е световноизвестният архитект Жан Новел.

Филиалът е разположен върху изкуствения остров Саадият в предградията на Абу Даби. На това място в близките години ще бъдат открити за посетители още два културни обекта - филиалът на американския музей "Гугенхайм" и Националният исторически музей.

Лувърският филиал е разположен под голям стъклен купол, тежащ 7500 тона. Толкова тежи и Айфеловата кула. Застроената площ е от 97 хиляди квадратни метра. В колекцията на музея ще влязат експонати от различни епохи и цивилизации. В 23-те галерии ще бъдат изложени над 600 произведения на изкуството.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници