„Приятелите на Сирия“ настояха Башар Асад да се оттегли от властта

„Приятелите на Сирия“ настояха Башар Асад да се оттегли от властта
Башар Асад трябва да си ходи, заяви във встъпителната си реч френският президент Франсоа Оланд, който откри третата среща на групата „Приятели на Сирия“ в Париж. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Участниците в срещата „Приятелите на Сирия“ настояха Башар Асад да се оттегли от властта.

„Участниците се споразумяха и ясно потвърдиха, че трябва да бъде дистанциран всеки, чието присъствие може да изложи на риск прехода. От тази гледна точка бе подчертано, че Башар Асад трябва да се оттегли от властта“, гласи заключителното изявление от срещата, цитирано от АФП и БГНЕС.

По време на форума, в който взеха участие представители на над 100 страни, включително и България в лицето на външния министър Николай Младенов, бе постигнато съгласие значително да се увеличи помощта за сирийската опозиция, включително да се осигури доставката на комуникационно оборудване.

Участниците призоваха за резолюция на Съвета за сигурност на ООН, подкрепена от санкциите, която да принуди Сирия да приеме плана за политически преход.

Съветът за сигурност на ООН още не е приел резолюция за Сирия, защото постоянните членове Русия и Китай налагат вето с аргумента, че военна намеса в разкъсваната от конфликти Сирия само ще задълбочи кризата.

Следващата среща на групата „Приятелите на Сирия“ ще се състои през август в Мароко. Министърът на външните работи на България Николай Младенов многократно заяви желанието на България да бъде домакин на срещата.

Италия също е изразила готовност да поеме домакинството на форума.

Междувременно най-малко 29 души са станали жертва на насилието в Сирия от сутринта в петък, предаде АФП, позовавайки се на сирийската Организация за мониторинг на човешките права.

Общо загинали за последните два дни в страната са близо 130 души, съобщи Организацията, като добави, че са възникнали масови протести в няколко провинции.

Силите на режима са открили огън срещу протестиращи в източния град Деир Езор. Сблъсъци са избухнали в провинцията Дамаск и в самата столица, където също се провеждат демонстрации.

#Италия #Мароко #България #Николай Младенов #Башар Асад #Сирия #„Приятели на Сирия“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници