Скандали преди и след вота в Германия

Скандали преди и след вота в Германия
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Скандали, разногласия и нестандартни решения тресат крайнодясната партия „Алтернатива за Германия” (АГ), която се превърна в трета политическата сила в западната страна след вота в неделя. Тя е и първата подобна формация след Втората световна война, която ще влезе в Бундестага, информира НОВА.

От началото на предизборната кампания до момента вниманието на обществеността е привлечено от едно от най-необичайните лица на формацията - Алис Вайдел.

Тя е бивш служител на една от най-старите инвестиционни банки в света. Има докторска степен по икономика. Дълги години е живяла в Китай.

38-годишната дама не крие хомосексуалната си ориентация. Партньорката й е от Шри Ланка. Двете имат дом в Швейцария, където отглеждат децата си. Този профил на Вайдел, според мнозина критици, напълно противоречи на представата за германец с крайнодесни убеждения.

Въпреки националността на половинката си, Вайдел споделя позицията на АГ, която е твърдо против мигрантите. Именно Вайдел спомогна за поставянето на тази тема в центъра на предизборните дебати в страната си.

Партията, която води открита антиислямска политика, настоява за затваряне на границите на Германия и излизане на страната от Еврозоната. Въпреки всички тези принципи на формацията, в която членува, Вайдел определя себе си като „класически либерал”, пише британското електронно издание express.co.uk.

Вайдел и другото изявено лице на АГ – 76-годишният Александър Гауланд, се доказаха като силен тандем, въпреки различията помежду им. Те обединиха усилията си след изненадващото решение на съпредседателя на партията Фрауке Петри да не бъде водещ кандидат за изборите.

А броени часове, след като стана ясно, че крайнодесните стават третата политическа сила в Германия, Петри създаде поредния скандал. Тя демонстративно напусна залата за пресконференции, казвайки само няколко думи. Тя бе категорична, че няма да бъде член на парламентарната група на АГ. Взела това решение "след дълги размишления и заради продължаващите вече няколко месеца борби за власт в ръководството на партията”.

Тези разногласия не трябва да се премълчават. А сега аз ще напусна това помещение”, заяви Петри.

Присъстващият на пресконференцията съпредседател на АГ Йорг Мойтен нарече изявлението "разочароваща бомба", за която нищо не знаел предварително.

Преди няколко седмици в партията избухна и друга „бомба”. Германски медии публикуваха имейл, в който Вайдел нарича членовете на правителството „прасета”. Адвокатът й отрече това да е истина.

Гауланд също си навлече гнева на много свои сънародници, като заяви, че „германците не трябва повече да бъдат укорявани заради нацисткото си минало и да се гордеят с техните войници от Втората световна война”.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници