Меркел води преговори за коалиция със социалдемократите

Меркел води преговори за коалиция със социалдемократите
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Германският канцлер Ангела Меркел обяви днес, че ще води преговори за съставяне на управляваща коалиция с три партии - социалдемократите, Зелените и либералите, предаде ДПА. Християндемократите на Меркел спечелиха най-много гласове на произведените вчера парламентарни избори в Германия, но сами нямат мнозинство. Преговорите за съставяне на правителство се очертават да са сложни поради разпределението на местата в Бундестага, но и заради позициите на политическите сили, които ще бъдат представени в новия състав на долната камара на германския парламент, информира БНТ.

Социалдемократите, които досега управляваха в „широка коалиция“ като по-малък партньор на християндемократите на Меркел, обявиха, че ще преминат в опозиция.Ангела Меркел, канцлер на Германия: Чух изявлението на Германската социалдемократическа партия. Ще останем обаче в контакт и с нея.

След отказа на социалдемократите най-вероятен остава сценарият за т.нар. коалиция „Ямайка“, която да включва Християндемократическия съюз на канцлера и нейната сестринска баварска партия Християнсоциален съюз, плюс либералите и Зелените. Последните две формации вече дадоха да се разбере, че са готови да управляват заедно с християндемократическия блок.

Канцлерът, който ще остане на поста за рекорден, четвърти мандат, отбеляза, че християндемократите са загубили един милион избиратели в полза на националистическата антиимигрантска партия Алтернатива за Германия, предаде ДПА.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Ще се опитам да ги спечеля обратно с добра политика.Тя увери, че Алтернатива за Германия няма да има влияние в германската политика след изборите, тъй като ще бъде изолирана, предаде Асошиейтед прес.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници