Клип с екзекуция на „прелюбодейка“ компрометира Афганистан

Клип с екзекуция на „прелюбодейка“ компрометира Афганистан
Oблечен в бяло мъж с автомат „Калашников“ застава на два метра зад „подсъдимата“, за да изпълни „присъдата“. Снимка: Кадър от YouTube
A A+ A++ A

Видеозапис с убийството в стил екзекуция на жена, обвинена в прелюбодеяние, предизвика за пореден път полемика за правата на жените в Афганистан след 10 години международно присъствие в страната.

Записът бе разпространен броени часове след важна среща в Токио на международните донори за Афганистан, които обещаха да дарят на страната над 16 милиарда долара до 2015 г. В замяна те поискаха обаче подобряване на положението на жените, предаде АФП, цитирана от КРОСС.

АФП определя кадрите от видеоматериала като ужасяващи. В малко село в централната провинция Парван, няколко десетки мъже гледат към жена със сивкаво було, която седи с гръб към тях.

Жената изслушва прочитането на своята „смъртна присъда“, без да трепне. След като цитира няколко сури от Корана, в които прелюбодеянието се осъжда, „съдията“ - талибан с дълга черна брада - я „признава за виновна“, че е избягала от своя съпруг с друг мъж.

Той възхвалява муджахидините, че са заловили бегълката, и обявява, че „ние не можем да й простим“. „Аллах ни казва да приключим с нея“, продължава съдията талибан и обявява, че съпругът на жената „има правото да я убие“.

След това подават автомат „Калашников“ на облечен в бяло мъж, който застава на два метра зад „подсъдимата“.

Като вика „Аллах акбар“ (Аллах е велик), той стреля два пъти по жената, без да улучи, но третият куршум попада в главата. Жената рухва на земята, но нейният палач стреля още два пъти в трупа. На сцената присъстват само мъже. Някои снимат с мобилните си телефони.

Официалната версия е по-различна. Според говорителка на регионалните власти в провинция Парван 22-годишната Наджиба била задържана от талибаните за това, че имала извънбрачна връзка с техен командир.

Преди 16 дни бунтовниците я признали за виновна и осъдили на смърт за по-малко от един час. Екзекуцията била извършена пред съселяните на жената.

#клип #видео #екзекуция #жена #прелюбодейство #Афганистан #правата на жените #среща #Токио

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници