Фандъкова: Исках да се развърже възелът с лифтовете на Витоша

Фандъкова: Исках да се развърже възелът с лифтовете на Витоша
„Особено децата трябва да имат къде да се научат да карат ски, след като виждат планината от прозореца“, смята софийският кмет. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

За мен беше важно да се развърже този възел и да бъдат пуснати лифтовете, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, след като стана ясно, че Симеоновският и Драгалевският лифт ще бъдат пуснати до края на юли.

„Беше важно да се намери решение на казуса, който спираше пускането на лифтовете на Витоша, а именно – почистването на просеките под тях“, коментира Фандъкова след срещата си с представители на „Витоша ски“ и заместник изпълнителния директор на Агенцията по горите, предаде БГНЕС.

По думите на столичния градоначалник е постигната договореност и Агенцията по горите ще почисти тези просеки за сметка на „Витоша ски“.

На срещата от „Витоша ски“ поели ангажимента от началото на август т.г. да бъдат пуснати лифтовете на Витоша, а докато се прави почистването на просеките, ще се установи и техническото им състояние, за да не създават рискове за хората, обясни Фандъкова.

В договора с „Витоша ски“ няма ангажименти кой да почиства просеките, макар че те трябва да са на инвеститора, който пък, за да ги изпълни, трябва да получи това право от собственика на земята под лифтовете, който се явява държавата в лицето на Агенцията по горите, допълни кметът на София.

Финансовият израз на този ангажимент не е ясен в момента, сметката ще се калкулира от Агенцията по горите.

Йорданка Фандъкова смята, че „за София и за софиянци е важно да могат да посещават планината както през лятото, така и през зимата и да карат ски“, предаде Дарик радио.

По думите й „особено децата трябва да имат къде да се научат да карат ски, след като виждат планината от прозореца“.

„Нашата първа позиция винаги е, че спирането не е най-добрият вариант. Трябва да имаме съответната възможност съоръженията да работят безопасно. На нас ни беше забранено да прочистим просеките. Ние представихме в Столична община и протокол, в който се забранява прочистването на просеките. Мотивът е доста странен. Създава се изключителна невъзможност за функциониране. Ние първо купуваме съоръжения, пращат ни да учредим право на ползване, което трябва да стане въз основата на ПУП. Този ПУП може да бъде процедиран само от държавата и от общината. Тоест, получава се „Параграф 22“, коментира от своя страна пък Петър Петров от „Витоша ски“.

Лифтовете не работят от миналата есен. Засега не са правени изчисления каква е натрупаната загуба от пропуснатия сезон.

#Йорданка Фандъкова #лифт #кмет #София #Витоша #Витоша ски #Агенцията по горите #Петър Петров #Параграф 22

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници