Вече са ясни трима от кандидатите за Висшия съдебен съвет

A A+ A++ A

Двама от заместниците на главния прокурор Борис Велчев – Камен Ситнилски и Михаил Кожарев, и заместник градският прокурор на София – Сергей Стойчев, са първите трима номинирани за членове на новия Висш съдебен съвет (ВСС).

Те са изборът на прокурорите от Софийската градска и Софийската районна прокуратура, предаде БНР.

До средата на месеца своите кандидати трябва да излъчат съдии, прокурори и следователи от цялата страна.

Ще се проведат общо 72 събрания на съдилищата и прокуратурите в страната, на които трябва да бъдат номинирани кандидатите и излъчени делегатите, които ще участват в избора.

Самият избор на 11-членната съдебна квота ще се проведе между 15 и 21 септември. Дотогава трябва да е приключила процедурата и за избор на т.нар. „парламентарна квота“.

„Всички кандидати да влязат в новото правителство на съдебната власт трябва да попълнят еднотипна декларация за финансово състояние“, обясни правосъдният министър Диана Ковачева.

Това ще важи и за кандидатите от парламентарната квота.

След като бъдат излъчени кандидатите, цялата информация за тях ще се изпраща до ВСС, който от своя страна ще трябва в тридневен срок да я публикува на интернет страницата си.

Така всички граждани ще могат да се информират кои точно са кандидатите и да подават сигнали, стига да не са анонимни.

Според последните промени в Закона за съдебната власт членовете на следващия ВСС няма да се избират пряко, въпреки препоръката на Европейската комисия.

Мандатът на настоящия Висш съдебен съвет изтича на 3 октомври.

#Борис Велчев #главен прокурор #Камен Ситнилски #Михаил Кожарев #София #Висш съдебен съвет #ВСС #Диана Ковачева #правосъден министър #Европейската комисия #Закона за съдебната власт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници