Енергийни компании призоваха ЕС за по-строги климатични мерки

Енергийни компании призоваха ЕС за по-строги климатични мерки
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Големи енергийни компании призовават Европейския съюз да предприеме по-сериозни действия в борбата срещу климатичните промени, пише Financial Times. Te са изготвили обща декларация, в която критикуват съюза за "липса на амбиция за справяне с проблема и забавяне на ръста на възобновяема енергия". Общият призив е подписан от енергийни гиганти от Европа като испанската Iberdrola, италианската Enel и британската SSE. Писмото е подкрепено и от датската Orsted, германската EnBW и португалската EDP.

Исканията

Енергийните компании настояват европейските власти да предприемат мерки, така че до 2030 г. зелената енергия да представлява 35% от общата на континента. Според европейските групи целта е да се утвърди водещото място на Европа по възобновяема енергия, както и да се даде пример на останалите страни за позитивния ефект от подобна политика.

Представители на дружествата твърдят, че е необходимо въглищата да се заменят със слънчева и вятърна енергия. Някои от компаниите в бранша предпочитат този вариант поради финансови причини, тъй като разходите за възобновяеми източници продължават да намаляват.

Недостатъчна подкрепа

От друга страна, депутатите от Европейския парламент не получават достатъчна подкрепа, за да изпълнят исканията на компаниите от Западна Европа, като срещат съпротива от големите играчи в бранша от Централна Европа. В централноевропейския регион въглищните електроцентрали са повече от тези в другите части на Стария континент и производството е високо.

Президентът на Iberdrola Игнасио Галан коментира, че "прозрачна и предвидима политика на ЕС" ще окаже влияние за увеличение на инвестициите в зелена енергия.

Дейв Джоунс, анализатор в Sandbag, е на мнение, че трудно би могло да се стигне до консенсус за разрешаване на проблема, тъй като енергийните компании от Източна и Западна Европа не дават индикации, че ще се откажат от въгледобива. Джоунс смята, че западноевропейските компании разпознават изкопаемото гориво като резервен вариант, към който биха се придържали, преди да се осъществи промяната в индустрията изцяло.

Конференцията за климатичните промени

Притесненията на компаниите от енергийния сектор се появиха точно преди началото на конференцията за климатичните промени на ООН - COP 23, която започна в понеделник в Бон. Преговорите ще продължат 2 седмици. Преди дни в Бон се проведе масова демонстрация против въгледобива и замърсяването на околната среда. Протестиращите изразиха недоволство, че 23-ата годишна конференция за климатичните промени се провежда на 50 км от мината в Кьолн, която отделя най-високите нива на въглероден диоксид в Европа.

Ебърхард Брандес от WWF заяви на протеста, че светът се отказва от въглищата и Германия трябва да следва тази тенденция. Той увери, че този избор е твърде важен за страната, тъй като тя трябва да бъде пример и за останалите държави в борбата с климатичните промени. Германия е на първо място по брой на електроцентрали в Европа - цели 77.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници