Чака ни масивно слънчево изригване, петното е насочено право към Земята! Ето какво може да се случи

Чака ни масивно слънчево изригване,  петното е насочено право към Земята! Ето какво може да се случи

Сто кадър/Х/@drkstrong

A A+ A++ A

Гигантско, хиперактивно слънчево петно, което отприщи три слънчеви изригвания от клас X за по-малко от 24 часа миналата седмица, продължи да се раздува и сега е насочено право към Земята. Периодът на тревожна тишина предполага, че нарастващото тъмно петно може да се подготвя за друго масивно изригване, което може да се разбие в нашата планета с потенциално вредни резултати, съобщи Spaceweather.com.

Слънчевото петно AR3590 се появи за първи път от страната на Слънцето, обърната към Земята, на 18 февруари и бързо се разрасна в тъмно петно, няколко пъти по-широко от нашата планета.

На 21 февруари AR3590 изплю двойка изригвания от клас X - най-мощният тип слънчево изригване - с величини X1.7 и X1.8. На 22 февруари същото слънчево петно отприщи масивно изригване X6.3, най-мощната слънчева експлозия от повече от шест години.

И трите изригвания причиниха временно радиозатъмнение на Земята, но нито едно от тях не предизвика изхвърляне на коронална маса (CME) - облаци от магнетизирана плазма, които могат да се ударят в магнитния щит на нашата планета, докато летят през Космоса.

Ако някоя от тези значителни експлозии бе изстреляла CME на Земята, получените плазмени облаци биха могли да предизвикат тежки геомагнитни бури - смущения в магнитното поле на Земята, които могат да позволят на слънчевата радиация да повлияе на наземната инфраструктура, да предизвика зашеметяващи аврорални дисплеи и да накара сателитите да паднат обратно на Земята.

След трите изригвания от клас X, AR3590 продължи да расте, почти удвоявайки размера си. Сега това е едно от най-големите слънчеви петна в настоящия слънчев цикъл, започнал през 2019 г., съобщи Spaceweather.com.

Експертите прогнозираха, че нестабилното магнитно поле на слънчевото петно „съхранява енергия за повече експлозии от клас X“, но досега то е успяло само няколко слаби изригвания от клас M (класът под клас X), откакто избухнаха тройните изригвания, съобщи по-рано сайтът Spaceweather.com.

Това предполага, че слънчевото петно може да съхранява енергия за друга масивна експлозия.


#слънчево изригване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници