Над 400 руски профила в Twitter агитирали за Brexit

Над 400 руски профила в Twitter агитирали за Brexit
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A
Руски акаунти в Туитър са публикували почти 45 000 съобщения по темата Brexit в 48-те часа около референдума във Великобритания за напускане на ЕС миналата година. От друга страна Британския национален център по киберсигурност Сиаран Мартин обяви, че Русия е извършила множество кибератаки срещу британски медии, телекоми и компании в енергийния сектор през изминалата година.

Тези обвинения идват в момент, в който се изнася и информация за руска намеса в референдума за независимостта на Каталуния. „Русия се опитва да подкопае международната система. Това е ясно“, се казва в изказването на Мартин. По думите му „руската намеса, установена от Националния център по киберсигурност през последната година, включва атаки срещу британските медиен, телекомуникационен и енергиен сектори“. Британският център е реагирал на съобщения за над 590 инцидента след започването на работата си през 2016 г., въпреки че властите не посочват кои от тях са свързани с Русия.

Коментарът на Мартин идва, след като британският премиер Тереза Мей обвини Москва, че се опитва да превърне информацията в оръжие и да посее раздор в Запада. По време на реч в Лондон тя посочи, че руската киберактивност включва „изпращане на свои контролирани от държавата медийни организации за насаждане на фалшиви истории и обработени с фотошоп изображения“. Москва отхвърли критиките и обвини на свой ред британския премиер, че се опитва да разсее британската общественост от вътрешнополитическите проблеми на страната.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници