Индийка избяга от мъжа си, защото нямал тоалетна

Индийка избяга от мъжа си, защото нямал тоалетна
Украсена с изкуствени цветя и балони за парти, тоалетната в новата къща на младоженката Приянка Бхарти блести от чистота. Снимка: АФП
A A+ A++ A

Украсена с изкуствени цветя и балони за парти, тоалетната в новата къща на младоженката Приянка Бхарти блести от чистота.

През април 19-годишната Приянка напусна мъжа си четири дни след сватбата, защото къщата, в която завели булката, разположена в малко селце в щата Утар Прадеш, била без тоалетна, предаде БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Като много други жени на село, тя трябвало да ходи по нужда в нивите край селото.
Тогава тя решила да си тръгне въпреки натиска от страна на семейството си и на семейството на съпруга си, които били ужасени от скандала, причинен от напускането й.

„Аз не зная откъде дойде силата ми, но идвам от семейство, в което жените са силни“, споделя младата невеста.

„Моите родители бяха разтревожени и се разсърдиха, но им разказах как трябваше да ходя навън пред чужди погледи и без никаква хигиена“, разказва тя.

„Ние имахме тоалетна вкъщи и на мен ми беше изключително трудно“, посочи младата индийка, чийто брак бил уреден, когато била на 14 години.

След като се вдигнал шум около историята на Приянка, неправителствена организация обещала да построи тоалетни, за да подобри хигиената на жителите на селото.

Бунтовничката получила компенсация от 200 хиляди рупии (2,9 хиляди евро) и тя обещала да се върне при мъжа си, щом построят тоалетните.

В Индия започна широк дебат около обичая да се ходи по нужда под открито небе и за правата на жените, правилата за хигиена и сблъсъка между стария и съвременния начин на живот.

Неправителствената организация е финансирала през последните месеци още две жени с подобни проблеми, за да даде пример на индийците, които продължават с нехигиеничните обичаи.

Министърът на развитието на селските райони Джаирам Рамеш заяви, че Индия трябва да се срамува, че 60-70% от гражданите са принудени да облекчават нуждите си навън.

Според ООН 600 милиона индийци (55% от населението) нямат въобще тоалетна, а броят на хората с достъп до мобилни телефони е по-голям.

Министърът обеща ново финансиране, но както често става в Индия, обществените програми се провалят заради корупцията. Според обещанията на властите в Утар Прадеш милиони очакват тоалетни, но досега никога не са ги виждали.

Амаржит, съпругът на Приянка, е доволен, че жена му ще се върне при него. Той твърди, че е изненадан, но и горд от реакцията на жена си.

„Смутих се, когато ме попита къде са тоалетните и й казахме, че трябва да ходи навън“, каза двадесетгодишният младоженец.

#Индия #тоалетна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници