Поредният кървав епизод от сирийската криза взел повече от 200 жертви

Поредният кървав епизод от сирийската криза взел повече от 200 жертви
Освен кръвопролитията в провинция Хама, не спират и боевете в провинция Хомс. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Вероятно най-кървавият епизод от продължаващата вече 16 месеца криза в Сирия се разигра в село Тремсе, където според твърденията на опозиционни активисти са били убити около 200 души.

Местни жители на селото, което се намира в провинция Хама, твърдят, че са били нападнати от военни хеликоптери и танкове, предаде Би Би Си.

След това в селото са навлезли проправителствените милиции „шабиха“ и са извършили екзекуции на оцелелите.

В същото време държавната телевизия в Сирия посочи като отговорни за клането „терористични групировки“, които се опитват да увеличат напрежението преди важната среща на Съвета за сигурност на ООН през идната седмица.

Кореспондентът на Би Би Си в Бейрут Джим Мюир съобщава, че и двете страни в конфликта се съгласяват, че в Тремсе са били убити много хора, но имат напълно различни истории за случилото се.

Активистите твърдят, че правителствените сили са обградили селото в четвъртък сутринта и са го обстрелвали няколко часа, убивайки много хора.

След това от близко алауитско село са дошли лоялни на режима милиции, избили са още много хора и са запалили къщите. Тези, които са се опитали да бягат през полето, са били застреляни в гръб.

„Засега имаме 20 жертви с имена и 60 тела в джамията. Има още тела на полето, в реката, в къщите... Хората са се опитали да избягат, цели семейства са били избити, докато са бягали“, казва активистът Ахмед пред „Ройтерс“.

От своя страна държавните медии в Сирия съобщават, че въоръжени терористични групировки са нападнали селото сутринта, убивайки десетки души.

„Кръвожданите медии заедно с бандите на въоръжените терористи изклаха жителите на село Тремсе... Те искат да наклонят общественото мнение срещу Сирия и народа й и да предизвикат международна намеса в навечерието на срещата на Съвета за сигурност на ООН“, предаде в петък сутринта официалната информационна агенция САНА.

Междувременно базираната в Лондон Сирийска обсерватория за правата на човека съобщи, че няколко десетки бунтовници фигурират сред жертвите на клането в сунитското село Тремсе.

Тази неправителствена организация посочва, че до този момент са идентифицирани 40 убити от общо над 150, 30 тела са така обгорели, че не могат да бъдат разпознати, а 18 души са станали жертва на масов разстрел.

Според един от бунтовниците повечето убити са били бойци от Свободната сирийска армия.

Съгласно неокончателни данни убитите сред цивилното население не са били повече от 7, останалите са от Свободната сирийска армия.

Колона на редовната армия се насочвала към района на Хама, когато била атакувана от бунтовниците. Войниците предприели контраатака и само след един час ги ликвидирали.

#Сирия #Тремсе #Сирийска обсерватория за правата на човека #Свободна сирийска армия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници