Костов: Позицията на Плевнелиев за Тодорова смекчи евродоклада

Костов: Позицията на Плевнелиев за Тодорова смекчи евродоклада
По думите на Иван Костов обаче мониторингът на България от страна на ЕК ще продължи най-вече заради несправяне с организираната престъпност. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Позицията на президента Росен Плевнелиев за уволнението на съдия Мирослава Тодорова смекчи реакциите на Европейската комисия в 5-годишния обзорен мониторингов доклад, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов.

„Това поведение на президента изигра роля за смекчаване на някои реакции от ЕК в доклада. Убеден съм това“, подчерта Иван Костов пред bTV.

По думите му обаче мониторингът на България от страна на ЕК ще продължи най-вече заради несправяне с организираната престъпност.

Само ДСБ постави въпроса да има промяна в начина на избор на ВСС“, подчерта лидерът на партията.

В понеделник от ДСБ представиха предложение да няма политическа квота в избора на ВСС, за да „не си делят политиците влиянието върху този орган“.

Тъмносините предложиха и съставът на ВСС да се намали от 22 на 12 членове, които да се избират пряко за мандат от 3 години.

„Освен това предлагаме и да не са постоянен състав, а да си гледат и работата като магистрати“, посочи Иван Костов.

По думите му предложенията изискват конституционни промени, но за такава стъпка няма консенсус.

„Много хора се опитаха да смекчат уволнението на Тодорова и излизането на съдиите на протест, което е прецедент за Европа. И премиерът се опита да смекчи нещата, а министърът на правосъдието неколкократно се обърна на 180 градуса, за да тушира проблема“, припомни лидерът на ДСБ.

„Аз казах на колеги от ГЕРБ, че желая успех на премиера при отиването му в Брюксел, и предполагам, че е успял да смекчи отношението към България. Той пази изпълнителната власт и така може да насочи ударите към съдебната власт“, заяви още Иван Костов.

#Иван Костов #ДСБ #мониторингов доклад #ЕК #Росен Плевнелиев #Цветан Цветанов #Мирослава Тодорова #ВСС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници