Денят на катастрофата: палестинците се надигат на нови протести срещу Израел след кървавите сблъсъци вчера

Денят на катастрофата: палестинците се надигат на нови протести срещу Израел след кървавите сблъсъци вчера
A A+ A++ A

Палестинците се надигат на нови протести срещу Израел днес - ден след кървавите сблъсъци вчера по границата в Ивицата Газа, при които бяха убити повече от 50 души и над 2000 бяха ранени.

Днес е Накба (катастрофата). Денят отбелязва случилото се след основаването на държавата Израел на 14 май 1948 г., когато десетки хиляди палестинци бягат от страната.

Очаква се напрежението да е високо в Газа, където ще предстоят погребенията на убитите в сблъсъците в понеделник.

Те бяха провокирани от отварянето на посолството на САЩ в Йерусалим. Вчера, в деня на 70-ата годишнина от основаването на Израел, САЩ прехвърлиха посолството си от Тел Авив в светия град и така официално го признаха за столица на Израел. Източен Йерусалим е столица за палестинците и тази стъпка разпали гнева им. Те виждат в действията на САЩ подкрепа на Израел, за да установят контрола си над целия град.

Палестинските власти твърдят, че убитите палестинци в понеделник са над 55, а ранените - около 2 700 души. Това е най-смъртоносният ден в Газа от конфликта през 2014 г. насам.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че военните са действали в самозащита срещу ислямисткото управление на Хамас в Газа, което, по думите му, иска да унищожи Израел.

Властите в страната твърдят, че около 40 хил. палестинци са взели участие в изпълнените с насилие протести на 13 места по границата в Ивицата Газа. Палестинците хвърляха камъни, израелските военни отговориха със сълзотворен газ, а снайперисти откриха огън.

"Всяка страна има задължението да защитава границите си", защити действията им Нетаняху.

Лидерът на Палестинската автономия осъди "клането", а ООН обяви, че е налице "скандално нарушаване на човешките права".

В понеделник палестинците протестираха в рамките на организираните от Хамас шестседмични протести, наречени "Велик марш на завръщането". 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници