На масата за преговори за името на Македония остават три предложения

На масата за преговори за името на Македония остават три предложения
A A+ A++ A

Република Северна Македония, Република Горна Македония и Република Нова Македония са имената, които са останали на масата за преговори между Скопие и Атина, след като отпадна и предложението за Република Вардарска Македония. В следващите дни може да се стигне до постигането на споразумение, с който да бъде сложена точка на десетилетния спор за името на Македония. Това заяви министърът на външните работи на Гърция Никос Коциас в интервю за държавната телевизия ЕРТ, отбелязва скопското електронно издание МКД. 

Запитан защо се бави телефонният разговор между премиерите на Македония и на Гърция, Зоран Заев и Алексис Ципрас, Коциас заяви, че „правителството на съседната страна се сблъска с проблеми и сега обмисля някои ревизии на договора, т.е. рамката за споразумение, която беше установена на срещите с македонския външен министър Никола Димитров в Ню Йорк и Брюксел".

Коциас обаче изрази надежди, че тези трудности ще бъдат преодолени до няколко дни.

"Сега е моментът да кажем голямото „да“ или голямото „не". Сделката не е спринт на 100 метра, има камъни и падания, и трябва да имаме търпение. Но докато няма споразумение, нищо не е завършено", коментира първият дипломат на Атина.

Според него споразумението е добър компромис, от който печелят и двете страни. Гръцкият министър не пожела да коментира информацията, че е договорено името Северна Македония и заяви, че окончателният вариант ще бъде обявен от премиерите на двете съседни държави.

"Наш национален интерес е да решим проблема с името на съседа и това е целта на нашата активна външна политика", категоричен бе Коциас. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници