За приема в 1 кл.: Принципът за близост не е дискриминация

За приема в 1 кл.: Принципът за близост не е дискриминация
A A+ A++ A

Принципът на близост не е дискриминационен. Това каза от парламентарната трибуна министърът на образованието Красимир Вълчев в отговор на въпрос за приема на деца в детски градини и в първи клас в големите градове. "От миналата седмица имаме решение на Комисията за защита от дискриминацията, която потвърждава това“, заяви той.

Министърът обясни, че принципът е бил дискусионен. "Там имаше много злоупотреби. В него имаше елементи на несправедливост. Въпреки това имаме подобряване на процеса – няма ги опашките, които бяха преди години, няма злоупотреби с адресната регистрация. Проблеми вече няма и във Варна, Бургас и Пловдив'', обяви министърът.

Той обясни, че принципът не отнема правото на родителите да запишат детето си в друго училище, но дава предимство за записване в най-близкото училище.

"Трябва да имаш възможност да отидеш в училище, което е на разумно за пътуване и придвижване разстояние, особено в по-слабо населените райони", допълни Вълчев и поясни, че принципът на близост минимизира времето и разходите за придвижване.

"Може би през август ще предложим промени в наредбата, които ще бъдат в посока, когато по-голям брат или сестра до 7 клас е записан в едно училище, то за детето, което кандидатства същото училище, да бъде за него първа група“, каза още образователният министър, цитиран "Фокус".

Вълчев обясни, че има сигнали, че част от училищните автобуси се ползват за изборен туризъм и в момента текат проверки.

"Не, че не се използват за превозване на ученици, но се използват и за редица други цели - превозване до други градове и чужбина, превозване до Бузлуджа и др.”, каза Вълчев.


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници