Депутатите „отвързаха“ таксата за лекар от минималната заплата

Депутатите „отвързаха“ таксата за лекар от минималната заплата
Таксата за преглед при личен лекар трябваше да се повиши от 2,70 лв. на 2,90 лв., а престоят в болница да поскъпне с 40 стотинки до 5,80 лв. на ден. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Таксата за посещение при лекар, зъболекар и за болнично лечение вече няма да бъде обвързана с минималната работна заплата, решиха депутатите с приетите промени в Закона за здравното осигуряване.

След като законът влезе в сила, е прието, че таксата ще се определя от Министерския съвет по формула, предаде БТА.

Досега таксата за преглед при лекар и зъболекар представляваше 1% от минималната работна заплата (МРЗ) и с вдигането й поскъпваше и здравната такса. Болничният престой пък бе 2% от МРЗ за ден.

До промяната в закона се стигна по предложение на здравния министър Десислава Атанасова, след като увеличението на минималната работна заплата от 1 май от 270 на 290 лв. трябваше да вдигне и потребителските такси.

Таксата за преглед при личен лекар трябваше да се повиши от 2,70 лв. на 2,90 лв., а престоят в болница да поскъпне с 40 стотинки до 5,80 лв. на ден.

Сумите обаче няма да се намалят, защото законът не може да действа със задна дата. Но няма и да се повишават повече с промените в минималната заплата.

За всяко посещение при лекаря или зъболекаря, както и за всеки ден болнично лечение, но не повече от 10 дни годишно, здравноосигурените лица заплащат суми, определени с постановление на Министерския съвет, е записано в промените.

Депутатите не приеха предложението на Мая Манолова от „Коалиция за България“ пенсионерите - за жените, навършили 60 години, и мъжете, навършили 63 години, да заплащат 50 на сто от потребителската такса.

Доброволното здравно осигуряване ще се основава на принципите на застраховането.

Доброволното здравно осигуряване е дейност по поемане на рискове, свързани с финансовото обезпечаване на определени здравни услуги и стоки срещу заплащане на премии, въз основа на застрахователни договори, записаха депутатите в закона.
„Коалиция за България“ и ДПС се обявиха срещу промяната, като мотивът е, че с нея се унищожава доброволното здравно осигуряване.

То ще се извършва въз основа на договор за медицинска застраховка по смисъла на Кодекса за застраховането.

В едногодишен срок от влизането в сила на този закон заварените здравноосигурителни дружества с издадена лицензия за дейност по доброволно здравно осигуряване по реда на Закона за здравното осигуряване трябва да приведат дейността си в съответствие с Кодекса за застраховането и да подадат заявление до Комисията за финансов надзор за издаване на лиценз за извършване на застраховане.

Договорите за доброволно здравно осигуряване, които са в сила към деня на влизане в сила на този закон, запазват действието си до изтичането на срока, за който са сключени, но не по-късно от една година от влизането в сила на този закон.

#Закон за здравното осигуряване #такса #лекар #зъболекар #минимална работна заплата #Десислава Атанасова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници