Определението за „хранителна добавка” според специалистите
Хранителните добавки са вещества с изкуствен или естествен произход, които не се използват самостоятелно като храна, а имат за цел да допълнят нормалната диета, осигурявайки витамини и минерали или други субстанции с физиологичен или хранителен ефект, или се добавят по технологични съображения към храната при производството, обработката, опаковането, транспорта или съхранението й и остават като нейна съставка.
Някои хранителни добавки се използват от векове, например запазването на хранителни продукти в саламура, осоляване и др. В средата на 20. век, с появяването на полуготовите храни, започват да се използват множество хранителни добавки, т.е. това не е нова мода в нутрициологията (науката за хранене), а относително дълга история и развитие.
Основно хранителните добавки се разделят в две големи групи – хранителни добавки (суплементи, или това са хранителните добавки в тесния смисъл на думата) и технологични добавки (адитиви).