Ден на танците и здравословната храна се проведе в Княжеската градина

Ден на танците и здравословната храна се проведе в Княжеската градина
A A+ A++ A

Ден на танците и здравословната храна се проведе тази събота, 8 септември, в Кнежевската градина. Празникът събра хиляди под егидата на „София – Евростолица на спорта“.

Програмата включваше танцов фестивал, фермерски пазар, концерт на виртуозите в духовата музика от Брас бенд Виво Монтана и Фестивал на розовия домат. „София – Евростолица на спорта“ предложи незабравим празничен ден на хиляди жители и гости на града, избрали активния и здравословен начин на живот.

Под наслов „Празник на кулинарното наследство и българските танци“ Денят на движението и здравословната храна се организира за втори път с подкрепата на Столична община. Целта е да се предоставят повече възможности на софиянци и гости на столицата за активна почивка сред природата, където да проследят демонстрациите и да получат на място първи уроци и съвети от опитни треньори.

По време на събитието имаше фермерски пазар с най-добрите български розови домати. Освен розовия домат, символ на плодородната българска земя, беше предложен и сочният и сладък лук от село Реселец, боб от село Смилян, сладко от горски плодове от Родопите, както и разнообразие от българско овче и козе сирене, осигурено от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Софийският доматен фест бе последният от осем регионални издания, организирани от МЕТРО България, представящи в магазините на компанията българските земеделци, работещи в партньорство с веригата по програмата „Отгледано с грижа в България“.

Фолклорна програма, посветена на българските народни танци, представи на сцената в Княжеската градина 10-те най-добри групи, победители в националните фестивали „Хоро се вие извива“, наред с виртуозните изпълнители от духовата формация „Виво Монтана“.

Наред с танцьорите, на сцената на фестивала се редуваха участниците в майсторски класове по народни танци с екипа от хореографи и артисти на „Таратанци“, които се надиграваха пред зрителите, за да демонстрират научените от тях Право, Дунавско, Дайчово и Ширто хоро.Със свой информационен щанд присъства и фондация „Нана Гладуиш – Една от осем“, осигуряваща напълно безплатно практическа, емоционална и информационна подкрепа на жени с рак на гърдата и техните близки, за чиято кауза МЕТРО отделя 5% от продажбата на български розови домати.

Участниците бяха поздравени и от Анатоли Илиев, организационен секретар на „София – Евростолица на спорта“ и член на Управителния борд на ACES EUROPA.

В края на празника професионалните танцьори се сляха със стотиците зрители, които спонтанно се хванаха на едно безкрайно хоро и направиха от градинката една огромна танцувална сцена.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници