Сърбия назначи правителство на съратник на Милошевич

Сърбия назначи правителство на съратник на Милошевич
Ивица Дачич, близък съратник на Слободан Милошевич, е новият премиер на Събрия. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Парламентът на Република Сърбия гласува ново националистическо коалиционно правителство, водено от премиера Ивица Дачич, съратник на бившия югославски диктатор Слободан Милошевич.

Общо 142 депутати от 250-местния парламент взеха решение да подкрепят коалицията на социалиста Дачич с президента Томислав Николич и неговата националистическа Сръбска прогресивна партия (СПП), която спечели изборите на 6 май 2012 г., предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Новият сръбски кабинет обеща на избирателите да се фокусира върху европейската интеграция на страната и диалога с Косово, докато стимулира икономическия растеж.

„Нашата цел е да ускорим процесите на евроинтеграция, а именно да получим дата за започване на преговори с ЕС“, заяви по-рано Дачич.

„Необходимо е да приложим всичко, което е достигнато в рамките на техническия диалог с Прищина, както и да продължим разговорите /.../ на политическо ниво с участието на по-високопоставени държавни служители“, подчерта той.

„Готови сме да продължим незабавно този диалог, без предварителни условия“, увери социалистът.

Сърбия придоби статут на държава кандидат за членство през март т.г. Подобряването на отношенията с Прищина е главно условие за Белград, за да започне преговори за присъединяване към ЕС.

Косово, подкрепено главно от САЩ, обяви едностранно независимост от Сърбия през 2008 г. Този едностранен акт бе отхвърлен категорично от Белград, който от своя страна се уповава на основния си съюзник – Москва, припомня АФП.

#Сърбия #Томислав Николич #Ивица Дачич #ССП #СПП #министър-председател на Сърбия #Слободан Милошевич

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници