720 с контузии от поледицата са посетили "Пирогов"

720 с контузии от поледицата са посетили "Пирогов"
A A+ A++ A

Който има възможност, да ограничи през следващите дни разходките навън, а останалите да са по-внимателни заради поледиците. Такъв терен е рисков за всички и особено за възрастните хора, при които подвижността е по-малка, костите по-крехки и всяко счупване може да завърши лошо, съветват травматолозите.

Те напомнят, че при поледица човек знае накъде е тръгнал, но не знае дали няма да се окаже в спешното.

Още в първия ден с денонощно отрицателни температури през травматологичните кабинети на университетската болница за спешна медицина "Пирогов" са прегледани 120 души.

15 с тежки наранявания са оставени за болнично лечение. Данните на триажните екипи показват, че всеки 7-и от общо преминалите пациенти в четвъртък е бил за травматологията.

Числото е в рамките на "обикновената" зимна статистика на болницата, специфичното е, че скачат случаите на счупванията, навяхванията, изкълчванията на глезени и китки от падане на заледени участъци, обясниха от "Пирогов" пред "24 часа".

Опитът обаче показва, че с увеличаване на мразовития период зимният травматизъм расте от ден на ден. Увеличават се основно паданията на хора в активна и напреднала възраст.

Правилото на ортопедията е, че детският травматизъм расте през лятото - тогава имат повече свободно време за игра и за хрумвания какъв "героизъм" да покажат.

Втората причина е, че при класически падания от право положение децата са в относително по-малък ръст от тежко увреждане поради ниския ръст, добрата бързина на реакция и подвижността като цяло.


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници