Глосов: Не по всички пътни участъци, за които БСП искат проверка, е работено в последните 5 години

Глосов: Не по всички пътни участъци, за които БСП искат проверка, е работено в последните 5 години
АПИ
A A+ A++ A

Не всички пътни участъци, които БСП искат да се проверят са строени или ремонтирани в последните 5 години, заяви председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов в сутрешния блок на бТВ. Искането на народните представители от Парламентарната група на „БСП за България“ в 44-то Народно събрание е за извършването на независима експертиза на пътната настилка на участъци от републиканските пътища, строени и въвеждани в експлоатация в периода 1982-2016 г.

Инж. Глосов подчерта, че в посочените от БСП 16 участъка има и такива, които са строени и въвеждани в експлоатация в началото на 80-те години, като само 4 от тях са ремонтирани от 2015 г. досега. Някои от участъците по АМ „Хемус“ са построени преди 30 години и не са ремонтирани. В списъка на депутатите е и отсечката между Чирпан и Стара Загора, която не е изградена в последните 5 години, не е ремонтирана и беше пусната в движение през 2007 г. от г-н Станишев, припомни инж. Глосов. Председателят на УС на АПИ посочи, че през 2014 г., когато управляваше правителството на БСП на премиера Орешарски, ЕК е направила пълна ревизия на пътищата, построени с периода 2007-2013 г. със средства от оперативните програми и тогава проверката е направена от ангажирана от комисията независима лаборатория от Италия.

Председателят на УС на АПИ подчерта, че в отговора, изпратен до БСП е предложено да се създаде експертна група, в която да се уточнят както мерките за безопасност, така и методиката, по която ще бъдат взети пробите за исканата от тях проверка. Хубаво е специалистите от независимата европейска лаборатория, с която БСП водят разговори, заедно с нашите експерти да уточнят методиката на пробите. Затова в отговора до народните представители сме ги поканили, позовайки се на нормативната база, която същите тези депутати са приели преди време, да представят техни специалисти, които заедно с нашите да намерят начин за извършване на такава проверка, обясни инж. Глосов. Всяка една такава проверка изисква методика в зависимост от вида на изпитването, което трябва да се направи, спазването на определени нормативи - да бъде обезопасен пътят, да бъде отбито движението, категоричен е председателят на УС на АПИ.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници