Най-оптимистичният срок за приемане на еврото е 1 януари 2022 година

Най-оптимистичният срок за приемане на еврото е 1 януари 2022 година
A A+ A++ A

Според министъра на финансите Владислав Горанов няма причина да смятаме, че ще има забавяне при преминаването ни към общата европейска валута.

България ще може да приеме еврото най-рано от 1 януари 2021 г. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов, който присъства на дискусия организирана от българското представителство на Европеъската комисия. Специален гост е зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

По думите на Горанов няма причина България да се съмнява че няма да покрие изискванията за влизане в чакалнята на еврозоната още от юли тази година. Минималният престои в нея е две години. Страната ни се готви едновременно за влизането както във валутния механизъм, така и в Европейския банков съюз. За тази цел Европийската централна банка ще наблюдава най големите банки у нас както и тези които са системно значими.

Горанов коментира и опасенията цените у нас да се увеличат рязко след приемане на еврото. Той определи тези опасения като “недодялан скиптицизъм”. По думите му е нормално когато растат заплатите на производителите, да растат и цените на стоките. Еврокомисарят Домбровскис също изтъкна, че България ще има повече ползи ако приеме еврото, отколкото загуби.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници