Европарламентът призна самообявилият се президент на Венецуела

Европарламентът призна самообявилият се президент на Венецуела
ВМРО
A A+ A++ A

 

Европейският парламент призна в четвъртък Хуан Гуайдо като легитимен временен президент на Венецуела в съответствие с венецуелската конституция.

Евродепутатите призоваха Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, както и държавите членки, също да признаят Гуайдо като „единствения легитимен временен президент на държавата, докато не се състоят нови свободни, прозрачни и честни президентски избори, които да възстановят демокрацията“.

В незаконодателна резолюция, приета с 439 гласа „за“, срещу 104 гласа „против“ и 88 „въздържал се“, те отново заявяват пълната си подкрепа за Националното събрание, което е единственият легитимен демократичен орган на Венецуела, и чиито правомощия трябва да бъдат възстановени и зачитани, включително прерогативите и безопасността на неговите членове.

След признаването на временния президент, ЕС и неговите държавни членки трябва също да признаят назначаването на представители на легитимните власти, добавя пленарната зала.

Подвеждане под отговорност на извършителите на насилие

Евродепутатите осъждат жестоките репресии и насилието, които са довели до смъртни случаи и инциденти, и настояват de facto властите във Венецуела да прекратят нарушенията на човешките права, извършителите да бъдат подведени под отговорност, и да се гарантира пълното зачитане на основните свободи и правата на човека.

В това отношение, те подкрепят призива на Генералния секретар на ООН за провеждането на независимо и пълно разследване относно извършените убийства.

Те също осъдиха задържането на журналисти, които отразяват ситуацията във Венецуела, много от които са граждани на ЕС, и призоваха за незабавното им освобождаване.

Създаване на контактна група

Евродепутатите призовават Върховния представител на ЕС да проведе диалог с държавите от региона и с други ключови актьори с цел създаването на контактна група, както се заявява взаключенията на Европейския съвет от 15 октомври 2018 г., която да посредничи за постигането на споразумение за обявяването на „свободни, прозрачни и честни президентски избори в съответствие с общоприет график, равни условия за всички участници, прозрачност и международно наблюдение“.

Бързи факти

Хуан Гуайдо, председател на контролираното от опозицията Национално събрание, се обяви за временен президент на Венецуела на 23 януари, в опит за отстраняване на президента Никола Мадуро. Гуайдо беше незабавно признат за легитимен президент на Венецуела от редица страни, сред които САЩ, Колумбия, Аржентина, Бразилия, Чили и Канада.

От името на ЕС, Федерика Могерини обяви на 26 януари пълна подкрепа за Националното събрание и призова за незабавното провеждане на свободни, прозрачни и честни избори. Тя предупреди че при липса на такова обявяване, „ЕС ще предприеме по-нататъшни действия, включително по въпроса за признаването на държавното ръководство“.

Венецуела се намира в дълбока социална, икономическа и демократическа криза. Повече от три милиона хора са напуснали държавата и процентът на инфлацията надвишава 1 650 000%.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници