ЕС дава 2 млн евро помощ за наводненията в Индия

ЕС дава 2 млн евро помощ за наводненията в Индия
ЕК отпусна спешно помощ за пострадалите от наводненията в Асам, Индия. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия реагира на индийските мусонни наводнения в Асам, като отпусна 2 млн. EUR, за да се помогне на хората, пострадали най-много от неотдавнашното бедствие, съобщиха от представителството на ЕК в София.

Очаква се помощта да достигне до около 80 000 жертви и ще бъде насочена преди всичко към най-уязвимите, като групите от низшите касти и племенните и религиозните малцинства.

„Наводненията връхлетяха в региона в особено лош момент — непосредствено преди прибирането на реколтата. А сезонът на мусонните дъждове все още не е достигнал връхната си точка. Реколтата е унищожена, като в много случаи хората са загубили също домовете и животните си, което допълнително застрашава тяхното оцеляване. С този жест на европейска солидарност ще помогнем на най-уязвимите семейства в най-тежко засегнатите региони да преодолеят този страшен удар", заяви българският еврокомисар Кристалина Георгиева, която отговаря за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи.

Финансираните от ЕС действия по предоставяне на помощ ще бъдат насочени към най-засегнатите региони на Асам - Барпета, Голагхат, Джорхат и Сонитпур.

Средствата ще бъдат отпуснати чрез отдела на Комисията за хуманитарна помощ и гражданска защита (ECHO), който ще работи със своите партньори (международни неправителствени организации, агенции на ООН и Движението на Червения кръст) за провеждане на програми от вида „пари срещу работа".

Те ще осигурят на най-уязвимите семейства допълнителен доход за закупуване на храна и подобряване на хранителния им режим, както и за да могат да се изправят отново на крака. Парите ще осигурят също устойчив на наводнения подслон за извънредни ситуации, чиста питейна вода, хигиенно-санитарни условия и мрежи против комари, за да се предотврати разпространението на преносими по водата болести.

ЕК изтъква, че наводненията в Асам, които се най-тежките наводнения в този регион от много години, са засегнали над два милиона души. Поради поройните мусонни дъждове, които паднаха от юни насам, река Брахмапутра и нейните притоци преляха, като наводниха хиляди хектари земеделска земя и разрушиха много къщи. Съобщено е за смъртта на над сто души, а няколко стотици хиляди са разселени.

#ЕС #ЕК #Европейски съюз #Европейската комисия #Индия #Асам #наводнения #хуманитарна помощ #еврокомисар #Кристалина Георгиева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници