Рисковете при бъбречна биопсия

Рисковете при бъбречна биопсия
A A+ A++ A

Бъбречната биопсия е изследване, при което със специална игла се взима тъкан от бъбрека за хистологично, електронномикроскопско или микробиологично изследване. Като всяка друга инвазивна процедура бъбречната биопсия крие рискове за пациента.

  • Болка. След процедурата  пациентите често съобщават за наличие на болка. Тя бива тъпа, локализирана в задната поясна област от страната на биопсирания бъбрек. Болката е поносима и преминава постепенно до няколко часа, рядко до няколко дни.
  • Кървене. Кървенето е сравнително често усложнение при бъбречна биопсия. Поради анатомичните особености на бъбрека нормално е кръв да се отдели в урината при биопсията и се приема, че микроскопска хематурия (наличие на кръв в урината, която не се вижда с просто око) е нормална находка при биопсирани пациенти. Усложнение е налице, когато пациентите съобщават за промяна в цвета й – тя става розова до червена, което е признак за наличие на кръв в урината (т.нар. макроскопска хематурия). Кървене от посочения тип не е сериозно усложнение, но изисква наблюдение от специалист. Обикновено преминава до няколко дена. Рядко усложнение при бъбречната биопсия е кървене, което изисква кръвопреливане или операция. Възможно е кървенето да доведе до развитие на анемичен синдром.
  • Хематом. Рядко усложнение на бъбречната биопсия е хематомът. Най-често той се самоограничава и преминава без лечение. Ако хематомът се инфектира, се прилага лечение с антибиотици и оперативен дренаж.

Поради инвазивния характер на изследването пациентите остават за наблюдение в клиника за 24 часа след биопсията.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници