Бойко Борисов решил: Цветанов вън от НС, остава заместник - шеф на ГЕРБ

Бойко Борисов решил: Цветанов вън от НС, остава заместник - шеф на ГЕРБ
A A+ A++ A

Почти сигурно е, че Цветан Цветанов ще запази днес зам.-шефското си място в ГЕРБ на конгреса на партията. За останалите две зам.-председателски места ще се избира между Цецка Цачева, Йорданка Фандъкова и Томислав Дончев, който е сочен и за водач на евролистата на ГЕРБ, пише в. "Труд".

Досега само Цветанов бе заместник на Бойко Борисов. Но след днешния форум монополът на втория в партията върху структурите ще бъде разбит. Според запознати на практика това означава "издърпване на килимчето под краката му". Тъй като Борисов не може да си позволи да го игнорира, защото Цветанов отлично познава партийната организация, ще му бъдат оставени чисто организационни функции, както и да нахъсва функционерите до евроизборите.

Според друга партийна клюка Цветанов може да оглави евролистата на партията, за да се подсигури с имунитет за 5 г. Има вариант Димитър Главчев, водещ икономист в ПГ на ГЕРБ, да влезе в Изпълнителното бюро на партията. Същото се говори и за Ивайло Московски, който в момента е депутат. В ръководството има шанс да влезе и Делян Добрев. А членството си сред шефовете ще запази Красимир Велчев.

В партията се говори още, че готвената за нов зам.-председател Йорданка Фандъкова категорично не иска, защото не се занимава с партийно строителство. По тази причина тя ще остане редови член на ръководството въпреки доверието и авторитета, който има в ГЕРБ.

Нарочената за фаворитка на Борисов - Лиляна Павлова, настоящ депутат и бивш министър на регионалното развитие, е по-вероятно да не бъде посочена от лидера за член на Изпълнителната комисия. Причината - тя дори не е член на ГЕРБ. Зевзеци обаче се шегуват, че нищо чудно днес лидерът с едната ръка да връчи партийната книжка, а с другата да я придърпа в ръководството.

Подобен акт няма да е прецедент у нас. Навремето Николай Младенов стана говорител на СДС, без да е член на синята формация. Същото се случи и с юриста Антон Станков, който без да е член на НДСВ, влезе в ръководството на жълтата партия.

Всъщност няма никакво значение кой ще стане част от ръководството на ГЕРБ, защото това са кухи позиции.

Доказателство е фактът, че примерно в Контролната комисия като членове все още фигурират Стоян Мавродиев (шеф на финансовия надзор) и Николай Коцев от Враца, който уж по своя воля напусна парламента и бе детрониран като областен лидер на ГЕРБ. В Изпълнителната комисия и до ден-днешен като шефове са вписани Павел Димитров от Варна, който се отцепи от ГЕРБ и е един от създателите на БАСТА.

Очаква се напусналият преди 2 дни депутат от ГЕРБ Владислав Горанов да не присъства на събранието на партията днес. Според запознати това ще е знак и за замразяване на членството му.

Според в. "Стандарт" бившият вътрешен министър няма да бъде нито началник на предизборния щаб, нито ще има достъп до партийните пари.

Премиерът държал Цветанов да бъде изслушан от ръководството на партията, всеки да има право да изрази мнението си по скандала и лично да чуе позицията на колегите си, отбелязва сайтът „Епицентър“.

Борисов се обосновал с негативната обществена реакция, предизвикана от апартаментгейт и загубата на доверие, което се отразява пагубно на правителството.

Главната цел на ръководството на партията била да се ограничат имиджовите щети в навечерието на изборите за европарламент.

Борисов бил крайно недоволен от факта, че Цветанов се опитва да изправи партията срещу него, активирайки структурите да декларират позиции в негова защита, заявиха пред Епицентър.бг фактори от парламентарната група. Премиерът бил ядосан и от фенстраницата във „Фейсбук“ - "Цветанов е невинен".

Като най-голям защитник на Цветанов се изявил Пламен Нунев, който е човек от най-близкия му кръг.

Йорданка Фандъкова, Томислав Дончев, Димитър Николов, Даниела Дариткова и др. обаче били единодушни, че това е единственият начин да се запази доверието на симпатизантите преди изборите през май.

Било отчетено, ако Цветанов остане в парламента, както предлагали някои активисти на ГЕРБ, това означава всеки ден управляващите да бъдат атакувани заради скандала с апартаментите.

Цецка Цачева и Ваня Колева подадоха оставки, ако Цветанов остане, ще е демонстрация на двоен аршин, било мнението на членове на Изпълнителната комисия.

Според тях след връщането на Цветанов в България той може да активира своите вътрешно-партийни лобита и да се очакват изненади.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници