Изслушват Екатерина Захариева по случая с турския външен министър

Изслушват Екатерина Захариева по случая с турския външен министър
A A+ A++ A

Народното събрание ще изслуша вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева по случая с изказването на турския й колега Мевлют Чавушоглу за влияние на Анкара в Закона за вероизповеданията.  Изслушването е по инициатива на „Обединени патриоти“.

Искането за изслушването на Екатерина Захариева бе поискано, за да се изясни дали е имало какъвто и да е дипломатически опит за намеса във вътрешните дела на страната ни и какви действия са предприети по повод изказването на турския външен министър.Във вторник стана ясно, че посещението на Чавушоглу у нас е отложено като дипломатически знак след създалата се ситуация.

Думите на Чавушоглу бяха изречени на предизборен митинг в град Текирдаг и доведоха до политически демарш на българското външно министерство пред турския посланик в София Хасан Улусой. От своя страна посланик Улосой заяви, че думите на неговия министър са извадени от контекста и представени погрешно,като в никакъв случай Чавушоглу не е желаел да се намесва във вътрешните работи на страната.

От Букурещ премиерът Бойко Борисов дори поиска извинение, но страната ни получи такова.

„Злонамерени кръгове искат да навредят на турско-българското приятелство. Въпреки това нашето приятелство с България, което има здрави основи, няма да пострада от тези действия“, бе отговорът на турското външно министерство по повод на възникналото напрежение.

Депутатите ще гласуват и предложените кандидати за заместник-председатели на Комисията за финансов надзор. Депутатите ще подложат на гласуване кандидатурите на Илиана Христова и Мария Филипова за ръководители в управление съответно „Застрахователен надзор“ и „Надзор на инвестиционната дейност“.

В дневния ред на депутатите е първо четене на промените в Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитните институции и инвестиционните посредници, като мярка в присъединяването на страната ни към ERM II и Банковия съюз. В програмата на парламента е и отчетът за дейността на Съвета за електронни медии за миналата година.

Три парламентарни комисии пък ще обсъдят доклада за работата на омбудсмана през 2018 година. Мая Манолова вече съобщи, че през изминалата година е получила близо 13 000 жалби от граждани, а над 24 000 души са преминали през приемната на омбудсмана.

Докладът посочва, че най-много са жалбите срещу монополни дружества, следвани от тези по повод на социални и трудови права. Има и множество жалби, свързани с правото на собственост и екологични проблеми.

Общественият защитник е предприел 11 законодателни инициативи през миналата година.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници