„Вечният огън" пламна на Шипка за първи път от 35 г.

„Вечният огън" пламна на Шипка за първи път от 35 г.
„Вечният огън" на връх Шипка бе запален отново след близо 35-годишна пауза, а националният флаг бе издигнат на 22-метров пилон по повод 135-тата годишнина от Шипченската епопея. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Вечният огън" на връх Шипка бе запален отново след близо 35-годишна пауза по време на церемонията по отбелязването на 135-ата годишнина от Шипченската епопея от Руско-турската освободителна война.

Директорът на националния парк-музей Шипка Данчо Данчев обясни, че "вечният огън" е бил загасен досега по технически причини, предаде Фокус.

„Знаете, че тук е планина, огънят гаснеше, той беше на нафта, след това на газ и имаше реална опасност от взривяване. Сега техниката е доста по-напред - с електронни датчици се регулира и се надяваме наистина да бъде вечен огън", допълни Данчо Данчев и поясни, че пламъкът ще се пали автоматично.

Държавният глава Росен Плевнелиев, който е патрон на честванията, изкачи стълбите на Паметника на свободата на Шипка и награди първенците в състезанието за скоростно изкачване.

В надпреварата се включиха 65 ученици от Габрово, Севлиево и Казанлък. Най-бързо до върха по стъпалата, които са 890, стигна Стефан Димитров от Севлиево - с време около 4 минути.

Президентът поднесе цветя и произнесе слово. В него отбеляза, че за първи път тържествата на Шипка са толкова мащабни и благодари на участници и организатори.

На историческия връх националният флаг беше издигнат на 22-метров пилон.

„Казват, че знамето, когато бъде издигнато горе - оттам се вижда ясно Дунав", заяви Росен Плевнелиев.

Държавният глава допълни, че следващите дни започват национални чествания и тържества и отбеляза, че през петте робски века народът ни е доказал, че не се смирява. По думите му Шипка се е превърнала в достоен символ на българския дух.

На въпрос за идеята за връщане на старото име на връх Шипка - Св. Никола, президентът отговори, че има процедури, които трябва да се спазват.

Нека обосновката да бъде предоставена на съответната комисия в президентството и тя ще се произнесе, аргументира се той.

„Връх Шипка с Паметника на свободата носи неправилно това име вместо собственото си - връх „Свети Никола". Истинският „Шипка" е на километър встрани", заявиха преди време от инициативен комитет от 18 историци, юристи, университетски преподаватели и общественици от Стара Загора и Казанлък.

Кулминацията на честванията на 135-ата годишнина от Шипченската епопея ще бъде от 21 до 26 август - дните, в които са се състояли сраженията на Шипка и отбраната на прохода. Община Стара Загора осигурява автобус за желаещите да се включат в празника.

#Росен Плевнелиев #Президент на България #Шипка #Руско-турска освободителна война #Данчо Данчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници