Братовчед на Ратко Младич получи условна присъда за укриването на генерала

Братовчед на Ратко Младич получи условна присъда за укриването на генерала
70-годишният Ратко Младич беше арестуван на 26 май 2011 г. в дома на Бранислав Младич в Лазарево след 16-годишно укриване. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Братовчед на Ратко Младич беше осъден условно на една година затвор заради това, че е укривал пет години бившия военен лидер на босненските сърби в дома си в село Лазарево, съобщи представител на сръбските власти.

Ратко Младич беше арестуван именно там през май 2011 г.

Бранислав Младич беше осъден от Върховния съд в Белград, след като призна, че е укривал братовчед си от април 2006 г. до арестуването му през май 2011 г. в дома си, докато той беше издирван от международното правосъдие, съобщи говорителят на сръбския прокурор за военните престъпления Бруно Векарич, цитиран от АФП и БГНЕС.

Присъдата е част от споразумение между бюрото на сръбския прокурор за военните престъпления и Бранислав Младич, сключено през май тази година.

Бранислав Младич разказа в началото на август в интервю за сръбски ежедневник, че се е грижил пет години за братовчед си, който през това време претърпял инсулт в дома му в Лазарево, на 80 км североизточно от Белград.

„След като получи инсулт, се притесних, че може да умре в дома ми," заяви Бранислав Младич.

„Ратко Младич е член на семейството и отказвам да го хуля," каза още братовчед му и допълни, че продължил да поддържа контакти с бившия военен лидер на босненските сърби, който му пише и му се обажда по телефона от Хага, където се намира в затвора.

70-годишният Ратко Младич беше арестуван на 26 май 2011 г. в дома на Бранислав Младич в Лазарево след 16-годишно укриване.

В момента той е съден пред Трибунала в Хага за геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления по време на конфликта в Босна (1992-1995 г.), който отне живота на около 100 000 души и принуди 2,2 млн. да избягат от домовете си.

#Ратко Младич #Сърбия #Хага #Трибунал #Босна #война #геноцид #военни престъпления #престъпления срещу човечеството

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници