Софиянци „окупират" срещу новите правила за паркиране

A A+ A++ A

Граждани, негодуващи срещу новите правила за паркиране в синята зона на столицата, ще окупират кръстовището на „Попа" в София в сряда следобед.

Предстоящата от 17.00 часа на кръстовището на "Патриарх Евтимий", окупация е част от редицата запланувани, ако не се постигне компромисно решение, удовлетворяващо недоволните, предава агенция БГНЕС.

Организатори на протеста са гражданската инициатива „Стожер" и инициативата "Не на данък паркинг" в социалната мрежа „Фейсбук".

Според новите правила паркирането в синята зона, което досега струваше един лев и не беше ограничено във времето, вече ще се таксува с 2 лева за час, а максималният възможен престой е 2 часа.

В зелената зона пък автомобилът ще може да се оставя до 4 часа, всеки от които струва по лев.

В началото на юни гражданското движение ДНЕС обжалва новите правила за платено паркиране в София. Според тях новият ред е рекет и дискриминация спрямо живеещите в центъра столичани.

За повечето хора новата мярка е чист рекет, заявяват гражданите и припомнят една от последвалите реакции след като станаха ясни новите правила: "На първи септември ще запаля колата си на "Батенберг". Потребител на социалната мрежа заявява: "Няма нужда да търсите терористична организация в Афганистан или Иран - тя е тук и се казва "Център за градска мобилност". Тази организация е създадена, за да ни тероризира и с градския транспорт, и с организацията на движението, и със синята зона. Крайно време е ние, живеещите в непрекъснатия терор, да потърсим сметка на тази враждебна нам структура".

Въпреки недоволството Столичната община не отстъпва за поскъпването на "Синята зона" от 1 септември. В центъра на столицата живеят 30 000 семейства. Правото да паркират една кола на улиците около своя дом ще им струва 150 лева в централната "синя" зона и 100 - в периферната "зелена", обобщава Би Ти Ви.

За компенсация ще заработят 4 паркинга с общо 3000 евтини паркоместа за хората, които използват метрото, аргументират се от Столична община.

Близо 2000 души вече са подали заявления за издаване на стикер за паркиране и повечето от тях са одобрени.

Други над 15 000 души са се подписали срещу новите правила. Недоволството се пренесе и във Фейсбук, където живеещи в центъра на София се обединиха в група "Не на данък паркиране за живущите в зоните с платено паркиране".

#Гражданско движение „ДНЕС" #София #Синя зона #Зелена зона #стикер #винетка #протест #Столична община #паркиране #транспорт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници