Каракачанов: Преговорите със САЩ за изтребителите продължават

Каракачанов: Преговорите със САЩ за изтребителите продължават
A A+ A++ A

Преговорите със САЩ за изтребителите ще продължават, тъй като първоначално предложената по-висока сума може да бъде намалена. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов по време на парламентарен контрол.

Каракачанов информира депутатите за проектите за модернизация на българската армия. Във връзка с придобиването на два кораба за Военноморските сили той посочи, че вече са отворени технически предложения и предстои да се извърши оценка. Ще бъде оценявана както цената, така и това доколкото те ще повишат конкурентоспособността на българската отбранителна индустрия. На оценка подлежи и показателят за логистична поддръжка, като ще се търси възможно по-нисък разход. Каракачанов обясни, че се очаква скоро оценката да приключи и да започнат преговори за договор до края на годината

„Очаква се първият кораб да бъде доставен до края на 2020 г., а вторият – до края на 2024 г. Общата стойност е 820 млн. лв.“, уточни той.

Относно модернизацията на Сухопътните войски Каракачанов обясни, че до 7 юли е срокът, в който трябва да бъдат представени проектите за бронирана машина и те да бъдат изпратени на фирмите. Той уточни, че четири фирми са проявили интерес към изработката на бронирана машина. 

Председателят на ВМРО коментира в студиото на "Още от деня", че европейските избори са показали, че коалицията "Обединени партриоти" може да съществув...

По отношение на придобиването на нов тип боен самолет за ВВС министърът на отбраната поясни, че цената, дадена от Американския конгрес, не е крайната сума, а таван, до който американското правителство може да сключи договор с България.

„Така че не това е стойността на тези 8 самолета с оборудването и въоръжението. Мога да кажа това, че офертата при първоначалните разговори във Вашингтон беше значително по-малка от това, което гласува конгреса. И въпреки това беше по-висока от нашите представи“, обясни той и уточни, че впоследствие се е стигало до намаляването ѝ. „Когато мине 14-дневен срок, ще получим оферта. И ако тя не ни удовлетворява, разговорите ще продължат, за да търсим онази цена, която е разумна и приемлива“, заяви Каракачанов. Той обясни, че разговорите ще продължат и има възможност сумата да бъде свалена още от първоначално предложената от САЩ, но не за сметка на въоръжението и на характеристиките на самолета.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници