Собственикът, капитанът на задържания български кораб знаели за кокаина

Собственикът, капитанът на задържания български кораб знаели за кокаина
Цветанов уточни още, че собственикът на плавателният съд Дойчин Дойчев е имал в миналото доста проблеми с други свои кораби. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Собственикът и капитанът на българския кораб "Свети Николай", който беше задържан край Испания натоварен с 3 тона кокаин, са знаели за наркотрафика, обяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

На 15 август на борда на кораба "Свети Николай" край Испания бяха арестувани общо 31 души, сред които 22-ма българи.

Според Цветанов няма начин капитанът на кораба да не е знаел за товара му.

„Няма човек, който да се задържа за подобен вид дейност и да казва", че е виновен, коментира министърът в интервю за Би Ти Ви с петък сутринта и по повод на това, че управителят на корабната компания Дойчин Дойчев, който също беше задържан за случая, твърди, че е невинен.

„Тримата задържани в България са основните, които са набирали екипажа и са били съпричастни към това, което ще се осъществява на кораба", уточни Цветанов.

Той обаче отказа да даде подробности за ролята на всеки един в престъпната група и заяви, че това ще се докаже входа на разследването.

Министърът уточни, че единият от задържаните в България, който вече е освободен - Христо, е човек, познавал много моряци и капитани и е бил използван от основния организатор по набирането на екипажа, Руслан, който все още е в ареста. За въпросния Руслан Цветанов обясни, че е живеел "доста охолно".

„В немалко от случаите, когато се подбира екипаж за кораб, който превозва пратка наркотици, моряците знаят за онова, което ще се трафикира. Рано е да говорим за невинност и виновност. В хода на разследването и разпитите ще има повече яснота", каза той.

По думите му за момента е известен начинът, по който е набиран екипажът. От ГДБОП са подали информация на испанските колеги за очаквания трафик с плавателния съд. Тримата задържани в България са основните, които са набирали екипажа и са били съпричастни към това, което ще се осъществява на кораба "Николай", каза вътрешният министър.

В петък Цветанов ще разговаря с министъра на Испания, за да уточнят подробности по това, което България може да предостави като информация на база на разпитите на тримата задържани.

"От тримата задържани единият е освободен – Христо. В днешния ден Дойчин е с 24-часова мярка, Руслан е със 72-часова – който е набирал екипажа. Всеки от задържаните може да прецени дали да съдейства", каза министърът.

Попитан Брендо има ли нещо общо с тази пратка, вътрешният министър заяви: ”Не бих казал конкретно, че има нещо общо, но в едни определени моменти се е срещал и се е виждал с част от тези лица, които са задържани в България.”

Цветанов уточни още, че собственикът на плавателния съд Дойчин Дойчев е имал в миналото доста проблеми с други свои кораби и даде за пример потъналия в Азовско море кораб "Ванеса", за който имало подозрения, че е умишлено потопен, за да се прикрие фактът, че на борда му е имало наркотици.

Друг от корабите му - "Елена", пък бил задържан с контрабандни цигари.

„Българските власти правят всичко необходимо по случая, но все още е рано да говорим за невинност или виновност по случая", обясни Цветанов във връзка с хипотезите, че много от задържаните моряци може да не са знаели за какъв товар се превозва на кораба.

#Испания #кокаин #„Сийборн трейд" #кораб #екипаж #Дойчин Дойчев #Кадис #Иван Станчев #Южна Америка #Латинска Америка #наркотрафик #моряци #капитан #Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници