НС отхвърли ветото за финансирането на партиите

НС отхвърли ветото за финансирането на партиите
A A+ A++ A

Парламентът отхвърли ветото на президента върху текстове от закона за държавния бюджет, свързани с финансирането на партиите. Депутатите обсъждат окончателно и промените в Изборния кодекс, свързани с машинното гласуване.

 
Филип Попов, депутат от ПГ на БСП: Една строителна фирма може да реши да дари на ГЕРБ един блок или цял комплекс и защото например е спечелила обществена поръчка за милиони евро. И на моралистите на г-н Борисов и вашата етична комисия ще остане само да раздадат ключовете от апартаментите и да направят график за ползването на асансьора, може би.
Тома Биков, депутат от ПГ на ГЕРБ: Президентът казва, че един лев е абсолютно достатъчна субсидия за партиите, защото президентът не налага вето върху този текст. Ние ще отхвърлим ветото, защото твърдим, че един лев на глас не е достатъчна субсидия най-вече за по-малките партии и партиите трябва да бъдат, да имат възможност да се финансират и от частни дарители, като правят това по прозрачен начин, а не като взимат дарения нелегално и незаконно.
Йордан Цонев, депутат от ПГ на ДПС: Това, че в дарението през юридически лица се съдържа опасност те да оказват влияние върху политиката на политическите партии е факт, който никой от нас не отрича и ние сме го казвали много пъти. По-добре държавна субсидия в достатъчен размер, а не в размер какъвто, който предложи някое шоу и всички, за да се харесаме на хората вкупом се тръгваме да казваме "трябва да се намали субсидията".
Искрен Веселинов, депутат от коалиция "Обединени патриоти": Тази система не може да работи, рано или късно трябва да я променим, иначе тя ще гръмне като бомба и ще помете политическата система на база именно на нечистоплътни връзки между политическите партии и между бизнеса. И пак казвам, ние не сме "за" ветото в тоя му вид и в тия му мотиви, но сме против закона, който създадохте, защото той само вреди на политическата система
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници