Арестуваха кмет и заместника му, присвоявали общински пари

Арестуваха кмет и заместника му, присвоявали общински пари
Ако вината на арестувания кмет се докаже, го заплашват от 10 до 20 години лишаване от свобода, а заместникът му го грозят от 1 до 10 години затвор.
A A+ A++ A

Кметът на община Куклен Димитър Сотиров и заместникът му Иван Апостолов са арестувани по обвинения за злоупотреби с пари на общината и за длъжностно присвояване в особено големи размери.

Разследването по случая започна в началото на лятото, когато бяха арестувани и главната счетоводителка, и касиерката на Куклен. Двете са обвинени в длъжностни присвоявания в размер на над 600 000 лв., предаде БНТ.

Срещу управляващия вече четвърти мандат кмет на Куклен Димитър Сотиров са повдигнати пет обвинения за длъжностни престъпления и едно за присвояване на общински пари.

Разследването е установило начина, по който са били източвани средствата, обясниха от прокуратурата.

„Били са наемани фиктивно хора, които дори не знаят, че са били наети от общината на граждански договори, като сумите, предвидени за заплащане по тези договори, съответно са „прибирани", а не изплащани, на когото и да било за свършена работа," заяви прокурор Галина Андреева.

По тази добре отработена схема кметът Димитър Сотиров се облагодетелствал с близо 50 000 лв., а заместникът му - с 3 500.

Според обвинението двамата са присвоили пари, заобикаляйки и закона за обществените поръчки, като са сключвали множество неизгодни за общината сделки.

Така бюджетът бил ощетен с над 800 000 лв. Сега Куклен се управлява от зам.-кмета Костадин Павлов, който твърди, че не знае нищо за финансовите злоупотреби.

„Ние не знаем какво правим в момента. Всичко е пълен хаос. Защо? Началникът ни е прибран, другият колега е прибран," каза Костадин Павлов.

Заради скандала в Куклен кметовете в съседните села отказват да наемат хора на граждански договори.

„И сега ги стресираха тотално за това, че едва ли не, ако им пуснем граждански договори, ще ни викат на разпит в Икономическа полиция ," каза Данка Илиева, кметски наместник на с. Руен.

Ако вината на арестувания кмет се докаже, го заплашват от 10 до 20 години лишаване от свобода, а заместникът му го грозят от 1 до 10 години затвор.

#Куклен #кмет #Димитър Сотиров #Иван Апостолов #злоупотреба #длъжностно присвояване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници