ПАСЕ: Русия да преразгледа присъдата на „Пуси Райът"

ПАСЕ: Русия да преразгледа присъдата на „Пуси Райът"
Имайки предвид стандартите на Съвета на Европа, присъда от две години затвор за деянията, в които са обвинени, е явно непропорционална, категоричен е Жан-Клод Миньон. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) Жан-Клод Миньон изрази „ужаса си" след осъждането на две години затвор на трите пънкарки от „Пуси Райът".

„В една демокрация упражняването на правото на свобода на словото може да бъде подчинено на условия, които целят запазването на морала и също правата на другите. Но санкциите трябва да бъдат пропорционални на тежестта на извършения акт," заяви Жан-Клод Миньон, цитиран от АФП и БГНЕС.

„Имайки предвид стандартите на Съвета на Европа, присъда от две години затвор за деянията, в които са обвинени, е явно непропорционална," допълни той.

Президентът на ПАСЕ изрази надежда, че „руското правосъдие ще може да преразгледа осъдителната присъда според предвидените процедури в руското законодателство, придържайки се напълно към европейските стандарти в тази област, установени в Европейската конвенция за човешките права и юриспруденцията на съда в Страсбург".

Русия е член на Съвета на Европа от 1996 г. Основната мисия на паневропейската организация, базирана в Страсбург, е да защитава човешките права, плуралистичната демокрация и правовата държава.

#ПАСЕ #Жан-Клод Миньон #„Пуси райът" #Страсбург

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници