Вагинални промивки

Вагинални промивки
A A+ A++ A

Здравото влагалище не се нуждае от промивка при никакви обстоятелства. Влагалището има своя специфична среда, киселинност, влажност, нормална флора. Нормално е от влагалището да се отделя лек прозрачен до белезникав на цвят секрет, като секрецията и съответно влажността на влагалището се засилват по време на овулация. Този секрет не е признак на инфекция или нечистота и не трябва да се опитвате да го отстраните.

  • Почистващи промивки на влагалището се правят по препоръка на лекар за отстраняване на обилно гнойно и лошо миришещо вагинално съдържимо. То е резултат на заболяване на влагалището или на шийката на матката. При този вид промивки подходящи разтвори са топла вода, солев разтвор с характерната за влагалището киселинност, специален разтвор на млечна киселина във вода или разтвор на натриев бикарбонат.
  • Когато има гноевидно течение от влагалището, появило се в резултат на инфекция на влагалището или шийката в близост с оперативни рани и разкъсвания, вашият лекар ще ви назначи антисептични влагалищни промивки. При този вид промивки се използват разтвори на антисептици. Промивки с антисептици се правят задължително в болнична обстановка от обучен персонал, тъй като крият риск от изгаряне.
  • С контрацептивна цел влагалищни промивки могат да се правят, но не са ефективен метод за контрацепция.
  • При стерилитет също могат да се правят влагалищни промивки, като се цели да се намали киселинността на влагалището и така да се удължи животът на сперматозоидите. Реално ползата не е доказана, а трябва да се има предвид, че киселинността на влагалището невинаги е причина за стерилитет.

Извършваните от самата жена влагалищни промивки в домашни условия трябва да се правят с повишено внимание. Най-често се използват гумени круши (балони), предназначени за целта. Не трябва да се допуска въздух в крушата, защото освобождаването му под налягане, особено по време на менструация, крие опасност от емболия.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници