Хелоуин е: Пакост или лакомство?

Хелоуин е: Пакост или лакомство?
A A+ A++ A

Хелоуин e маскарад, който се провежда на 31 октомври най-вече в англоговорящите страни Великобритания, Ирландия, Канада и САЩ. Началото си води от келтския езически ритуал Сауин и е един ден преди честването на католическия ден на Вси светии.

Древните келти посрещали своята Нова година Сауин в края на октомври. Те живеели с вярването, че в нощта срещу нея починалите през изминалата година навестяват земята в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят, келтите гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно – обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията. Събирали се около огньове, запалвани от друидите жреци, устройвали гадания.

Но днес Хелоуин се празнува в много краища на света. В този ден децата се преобличат в страшни костюми и звънят от врата на врата, за да събират бонбони. Ако стопанинът откаже да им даде, те му измислят пакост за наказание. Това забавление е известно като „пакост или лакомство“.

В Ирландия извън градовете все още се палят огньове, така както някога са правели келтите, а децата се обличат в костюми и обикалят домовете за лакомства. Играят се игри като „хвани ябълката“ – ябълка се закача на въже и всеки се опитва да отхапе от нея.

В Канада празненствата включват игри, правене на тиквени фенери, украсяване с тикви и царевица.

В някои страни се честват празници, които макар с различни имена, се отнасят за едно и също – връзката с духовния свят, в който са феите и вещиците, Дяволът и демоните.

В Англия голяма част от хората спират да празнуват Хелоуин след като започва да се разпространява протестантстската реформация от Мартин Лутер. Като последователи на новата религия и невярващи в светци, те са нямали причина да празнуват деня на Всички Светци.

Въпреки това, макар протестантската църква да е против празника, в Англия след 5 ноември започнали да се празнуват дните, посветени на Гай Фокс. Той е бил затворник, осъден на смърт, заради участие в католически заговор против протестантския крал. Присъдата му е изпълнена на 5 ноември 1606 г., затова на тази дата и днес в Англия горят огньове и факли.

В Латинска Америка, Мексико и Испания в началото на ноември са Los Dias de los Muertos – Дните на мъртвите. Хората вярват, че през тези дни мъртвите се завръщат у дома, затова във всеки дом има олтар с храна, вода, цветя, снимки. Често се поставят и кърпа и съд с вода, за да може духът да се измие преди да се отдаде на пиршеството.

Палят се свещи, за да окажат пътя към дома. Така както и древните ацтеки, мексиканците и днес виждат в пеперудите душите на своите починали близки. В последния ден от Дните на мъртвите пият на гробището текила, а мариачи свирят в памет на починалите. Официално се отбелязват на 2 ноември, а тридневното почитане на мъртвите започва вечерта на 31 октомври.

В Китай празникът на Хелоуин е познат като Тенг Чиех (Празник на фенерите) и е китайска традиция повече от две хилядолетия. Това е вечерта на пълнолунието, в която се слага край на честванията на Лунната Нова Година – петнадесетият ден от първия месец на китайския лунен календар. Всяка година датата му се изменя.

В този ден пред снимките на мъртвите се поставят вода и храна, а по вода се пускат хартиени лодки, за да показват пътя на изгубените души. Честванията са грандиозни и включват илюминации, танци и представления като парад на дракона и танц на лъва.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници