Щети за 1 млрд. евро нанесе безпрецедентната суша на Балканите

Щети за 1 млрд. евро нанесе безпрецедентната суша на Балканите
Температурите достигат стойности над 40 градуса, например в Босна, обхваната от незапомнена от 120 години жега след твърде суровата зима и рекордните снеговалежи в целия район. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Небивалата суша на Балканите това лято нанесе тежки щети на земеделието, оценявани на около един милиард евро.

Температурите достигат стойности над 40 градуса, например в Босна, обхваната от незапомнена от 120 години жега след твърде суровата зима и рекордните снеговалежи в целия район.

На Балканите това лято няма никакъв дъжд. Щетите над земеделието в Босна са върху 30-40 на сто от реколтата, каза пред АФП представител на националното сдружение на земеделците, цитиран от Дарик.

„Общата стойност на земеделското производство в Босна е около един милиард евро. Това означава, че загубите са за около 300 милиона евро", добавя той

Особено тежко засегната от сушата е реколтата от царевица, но също плодовете и фуражните растения.

В Хърватия Националната земеделска камара оцени щетите от сушата за 134 милиона евро. За бедстващи са обявени редица райони, най-зле е в Славония – главната земеделска зона в Хърватия.

„Славония е буквално опустошена. Пролетните култури са в катастрофално състояние. Щетите ще са между 60 и 100 процента", каза представител на земеделската камара.

В Сърбия първоначалните оценки за загубите от сушата са за около един милиард евро, съобщи правителствен източник.

В Косово реколтата е 20 на сто по-малка от очакваната. Косово внася 50 на сто от потреблението на храни.

С 20 на сто по-малка ще е и реколтата в Македония. Десетки милиони хектари изгоряха в пожари, предизвикани от високите температури, които се задържат близо до 40 градуса през юли и август.

Наред с това нивото на реките на Балканите драстично спадна. В Сърбия е застрашено снабдяването с питейна вода в редица райони.

Макар че нивото на водата спадна и по главните водни пътища – реките Дунав, Сава и Тиса, те са годни за корабоплаване, добавя АФП, цитирана от БТА.

#суша #Балканите #земеделие #Босна #Хърватия #Сърбия #Косово #Македония #Дунав #Сава

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници