Кандисалата част от земеделци подписа споразумението с властта (ВИДЕО)

Кандисалата част от земеделци подписа споразумението с властта (ВИДЕО)

Стоп кадър/БНТ

A A+ A++ A

Преди малко подписахме споразумението с организациите, с които преговаряхме. Добавихме една допълнителна точка. Съгласно нея сформираме група, която ежемесечно ще проследява какво е изпълнението на споразумението и ще обсъжда всички въпроси, които изглеждат важни от гледна точка на развитието на сектора, подготовката на законите, финансовото обезпечаване на мерките и всичко важно за земеделците.

Това обяви на брифинг премиерът Николай Денков след среща с представители на земеделците. Тя се състоя в Министерския съвет, а на нея присъства и земеделският министър Кирил Вътев.

"В тази работна група ще участват и представители и на други браншови организации от земеделието, които пожелаят", допълни земеделският министър Кирил Вътев.

Дотук се стигна в петък след поредната срещу между фермерите и правителството, когато стана ясно, че вече има разбирателство по трите вида точки от декларацията, която бяха поставили предварително от Българската аграрна камара.

"Разписахме споразумение, което по същност беше вече обсъдено с всички организации вътре в Българската аграрна камара, както и с техните членове. То касае всички земеделци", каза и Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Благодари на всички замесени и изрази надежда, че свършеното ще е в полза на всички земеделци, въпреки тежката работа.

Изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие" Георги Тахов обясни, че това е нещо ново, почнало се от нулата и са стигнали донякъде.

"Много са важни законите, надявам се всичко да се случи в тази година" , добави той.

"Всичко мина с доста напрежение, с доста трудности. Мисля, че не слагаме точка, слагаме запетайка, тъй като сме си оставили доста работа в идните месеци. Най-хубавото е, че може би идната седмица, а може би и по-рано ще се подготви този прием по тези средства, които договорихме за целия земеделски сектор, за всички производители, особено в този период от който те имат нужда", каза и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Относно исканията на земеделците, които остават в стачна готовност, министър Вътев обясни, че исканията им съществуват в тази декларация. Проблемите на земеделците не се различавали.

"Относно разплащанията парите винаги изглеждат по-малко за този, който иска да ги получи. По отношение на законодателната част винаги са добре дошли, отворени сме, консултативните съвети ги има, нека да предлагат идеи", обясни Вътев.

#земеделци #споразумение #Николай Денков #Кирил Вътев #МС #ДФЗ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници