Земеделски протест пред МС ще поиска утре оставката на ресорния министър

Земеделски протест пред МС ще поиска утре оставката на ресорния министър

Pixabay

A A+ A++ A

26 земеделски организации, които не преговарят с правителството, обявиха на пресконференция, че утре, в 11 ч., ще доведат членовете си пред Министерския съвет, за да искат оставката на земеделския министър Кирил Вътев.

Тези организации заявяват, че съществуват от 20 години и дават работа на 300 000 души - така отговарят на съмненията в легитимността на протестиращите., предаде БНР.

Показаха пред журналисти редица писма до земеделския министър още от миналата година, като твърдят, че нямат отговор на нито едно от тези писма в аргумент на тезата, че не са искали диалог с властта.

Да се удвои помощта за секторите "мляко", "плодове" и "зеленчуци", да отпадне таванът на украинската помощ, да отпаднат данъците върху субсидиите, да се промени стратегическият план, да отпаднат някои от административните тежести върху земеделците – това са някои от исканията на протестиращите. Най-основното сред тях е оставката на земеделския министър.

В пресконференцията се включиха и лидери на организации, които по думите им вчера са членували в преговарящите с правителството. Българска аграрна камара. Те обвиниха камерата в недемократичност и отстояване на частни интереси.

Утре в 11:00 инициативният комитет на тези организации прави протест пред Министерския съвет, като по думите на един от животновъдите, лидер на една от организациите в комитета "този път протестът няма да бъде мирен" и ако утре те не бъдат чути, вдругиден протестът продължава на 25 пътни възела в страната.

Ще продължат да блокират пътища, очакват все повече да стават участниците в протестите им, в това число и към тях да се присъединят зърнопроизводители, които не са съгласни с подготвяното споразумение.

Междувременно те апелираха към премиера да не подписва меморандума с Българската аграрна камера.

Пред БНР председателката на Съюза на градинарите в България Мариана Милтенова коментира, че министърът на земеделието Кирил Вътев е изолирал и противопоставил браншовите организации в сектора и затова УС на съюза, който тя представлява, е решил да продължат протестите и да настояват за оставката на министъра.

Десетки земеделски производители блокираха с трактори пътя Русе - Велико Търново, при село Поликраище.

С бали слама и българския трибагреник върху тях тракторите и фермерите от Асоциацията на земеделските производители и от говедовъдния съюз настояха, че протестът им в Поликраище не е само за пари, въпреки че има забавяне в изплащането на субсидиите. Фермерите казват, че получават между 30 и 50% от миналогодишните суми и не могат да работят по този начин сега.

"Лесно е да обещавате, после не давате" и "Това, че не ни чуват, не значи, че трябва да мълчим" за част от плакатите върху тракторите, иска се и оставката на министър Кирил Вътев. Условията на зелената сделка ни спъват да работим, противопоставят се различните производители с диференцираните ставки за подпомагане, коментират протестиращите в Поликраище, които предизвикаха километрични колони от тирове, за които няма обходен път. Леките автомобили се пренасочват.

Блокадата на пътя Велико Търново-Русе в Поликраище, както и на пътя Русе-Плевен през свищовското село Горна Студена, продължава неясно докога.

Междувременно земеделски производители затвориха за час пътя Кюстендил-Дупница на моста на Суха река при с. Слокощица и се заканиха да протестират до победа и до изпълнението на всичките им 12 искания, казаха за БНР участници в акцията. Те изкараха на платното тридесетина трактори и машини. Многобройна полиция осигури ред и пропускаше МПС по обходни маршрути - само тежкотоварни автомобили и тирове трябваше да изчакват.

Кюстендилските протестиращи фермери искат смяна на политиката в аграрния сектор, спазване на утвърдени и неощетяващи ги правила, а не толкова оставката на земеделския министър Кирил Вътев.

#земеделци #протест #оставка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници