Капитанът на „Стара планина" прави вътрешно разследване за инцидента с моряците

Капитанът на „Стара планина" прави вътрешно разследване за инцидента с моряците
A A+ A++ A

Все още са в неизвестност двамата български моряци, които вчера бяха пометени от голяма вълна и паднаха зад борда на кораба "Стара планина" в Норвежко море. Плавателният съд остана в района до 14 часа днес и вече е на път към румънското пристанище Констанца. Разследването по случая се води от Малтийската морска администрация, тъй като корабът плава под флага на Малта.

Капитанът на кораб „Стара планина" ще извърши вътрешно разследване за причините, довели до инцидента. От „Параходство български морски флот", собственик на плавателния съд съобщиха, че последно корабът е инспектиран на 9 декември миналата година във връзка с изискванията за морска безопасност. Инспекциите са завършили без забележки от страна на контролните органи. Норвежкият спасителен координационен център прекрати операцията по търсенето на двамата български моряци след 7-часово издирване с хеликоптери.

Вера Шатилова-Мицарова, посланик на България в Норвегия: В момента установяваме връзка с полицейските власти в района, който е в близост до мястото на инцидента.

Според специалисти, при такива тежки метеорологични условия моряците не би трябвало да излизат на палубата, без разрешение на капитана и уведомяване на дежурните на мостика. Те задължително трябва да бъдат обезопасени с колани и да имат специално облекло и спасителни жилетки.к.д.п. Димитър Димитров, вицепрезидент на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани: Вероятно това е някаква аварийна ситуация, в която някой някъде е излязъл да свърши работа. Екипажите затова се намират по корабите, за да карат корабите и когато нещо стане с машина, механизми, те трябва да решат проблемите.

Ако падналите зад борда моряци не бъдат намерени, според морското законодателство се обявяват за безследно изчезнали. Близките на издирваните са информирани за инцидента.

 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници