Продължава разследването на мистериозната пневмония в Китай

Продължава разследването на мистериозната пневмония в Китай
A A+ A++ A

Мистериозната вирусна пневмония, която засегна десетки в Централен Китай, не е SARS - тежък остър респираторен синдром (ТАРС), съобщиха здравните власти, цитирани от Би Би Си. Епидемия от SARS - потенциално смъртоносен, сходен на грип вирус, с произход Китай причини смъртта на над 700 души в света през 2002-2003 г. Отхвърля се версията за птичи грип и за близкоизточен респираторен синдром (MERS).

В много от случаите се проследява връзка с местния пазар на морски дарове, който вече е затворен. В повечето случаи болните се оплакват от треска, а някои - и от затруднено дишането. Рентгеновите снимки показват, че понякога болестта уврежда белия дроб.
Вестник "Женмин жибао" цитира източници от градските медицински среди, според които вирусът не причинява непознат вид тежък остър респираторен синдром (наричан още атипична пневмония) и е твърде вероятно да става дума за нова форма тежка пневмония.
Разследването продължава. Общо 59 случая са регистрирани в град Ухан, централната провинция Хубей, седем от тях се смятат за критични. Огнището принуди Сингапур и Хонконг да затегнат мерките за сигурност – проверки за заразата се правят на всички, които пристигат от Ухан.

Източник: БНР; Darik news

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници