Трансплантацията на матка, възможна и у нас

Трансплантацията на матка, възможна и у нас
A A+ A++ A

Трансплантация на матка ще бъде възможно и у нас. До сега присаждане на органи от жив донор бяха разрешени само за чифтни и самовъзстановяващи се органи. С нововъведението ще се даде възможност на жени, които са родени без матка или поради заболяване са я изгубили, да износят и родят дете. За целта е необходимо те да разполагат с предварително замразени ембриони,

които да се транспортират в матката след присаждането и, тъй тя като се трансплантира без маточните тръби. Поради тази причина все още не е възможно зачеване по естествен път. Изискванията към донора са, да е родил поне едно живо дете и да е във предменопаузална възраст. 
Тези промени са заложени в проектозакона за изменение и допълнение на Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки.
В световен мащаб подобни трансплантации се осъществяват успешно едва от 2014г и вече има над 10 родени бебета. През 2019г. се роди първото бебе износено в присадена матка от трупен донор. 
Една от основните причини трансплантацията на матка да се появи с такова закъснение като медицинска възможност, е че погледнато от строго научна гледна точка, това не е жизнено необходима операция. Пред жените с репродуктивни проблеми стоят и други възможности като осиновяване и сурогатно майчинство. Освен това на реципиента се налага да премине през три сложни хирургични интервенции- една за присаждане на органа, една за израждане на детето чрез цезарово сечение и една за отстраняване на органа след това, за да се избегне доживотното приемане на имуноподтискащи медикаменти. 
Според статистиката една на пет хиляди жени се ражда без матка, но съществува и друга социална група, около която се обединяват много от морално-етичните аргументи против този вид трансплантация – тази на транссексуалните хора, претърпели вече операция за смяна на пола.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници