Откриха най-голямото "цвете-чудовище" в Индонезия

Откриха най-голямото "цвете-чудовище" в Индонезия
A A+ A++ A

Биолози откриха в джунглите на Индонезия един от най-големите известни досега екземпляри на цветето Рафлезия, което местните наричат "цвете-чудовище”.

Снимката на гигантското растение е публикувано от откривателите му в Инстаграм, а от текста става ясно, че диаметърът му е 120 сантиметра. Това е най-голямото цвете, регистрирано някога официално от Центъра за природни ресурси на Западна Суматра.

Любопитен е фактът, че растението е пораснало на същото място, където през 2017 г. е бил регистрирана Рафлезия, държаща предишния рекорд със своите 110 сантиметра в диаметър.

Рафлезия арнолди (Rafflesia arnoldii) е вид паразитно и хищно растение от род Рафлезия. Известна е с това, че формира най-големия единичен цвят на планетата. Разпространена е в дъждовните екваториални гори на индонезийските острови Суматра и Борнео.

Диаметърът на цвета на рафлезия достига до над 1 метър, а теглото му – 10 – 15 kg. Подобно на останалите видове от рода, рафлезия арнолди също е паразитно и хищно растение. Тя няма развита коренова система и стъбло. Има малки коренови образувания, чрез които пробива лианите и се храни с техните растителни сокове. Освен това рафлезията е и хищник. Излъчва особена миризма, която е неприятна за големите бозайници, но привлича насекомите. Те попадат в отвора по средата на цвета и биват смилани от соковете на растението. Цветът обикновено е ярко или тъмночервен с множество светли петна. Уникален факт е, че рафлезия арнолди живее едва 7 – 10 дни.

Превод и редакция: iNews

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници