Спорните правила за паркиране в Синя зона в София остават

Спорните правила за паркиране в Синя зона в София остават
Общинските съветници отказаха да променят наредбата за паркиране в центъра на София, въпреки протестите на гражданите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Общинските съветници отказаха да променят наредбата за паркиране в центъра на София.

Само едно решение бе взето на откритото извънредно заседание на Комисията по транспорт в Столичния общински съвет (СОС) в понеделник, на което присъстваха й протестиращите и представиха свои предложения.

Решението бе да се предложи на кмета да позволи едномесечен гратисен период преди влизането в сила на новата наредба за паркиране в столицата, предаде БНР.

Протестиращите срещу новите правила за паркиране в София поискаха 15-минутна почивка, тъй като по време на заседанието на Комисията стана ясно, че исканията им са различни.

От едната страна застанаха Гражданско движение ДНЕС и Фейсбук групата, а от другата - протестиращите, които затваряха движението на централни кръстовища в София.

Мирослав Паскалев, представител на протестиращите обяви, че движението и Фейсбук групата защитават свои лични интереси и поиска работна група между представителя на транспортната комисия и жителите на централната част на града, за да се изготви наредба в полза на гражданите, „да се отмени рекетът срещу тях".

Направените предложения от транспортната комисия и гражданските организации ще бъдат публикувани на сайта на СОС в интернет, където ще могат да се обсъждат в продължение на две седмици.

Дали ще бъдат приети, ще стане ясно на 13 септември по време на редовната сесия на СОС.

Тогава ще бъде обсъдено и предложението на председателя на групата на ГЕРБ Малина Едрева и на председателя на Общинския съвет Елен Герджиков да отпадне привилегията на кмета на София за общинските съветници да паркират безплатно в синята зона на града.

Единствено кметът Йорданка Фандъкова има законовото право да позволи гратисния период, тъй като наредбата, която влиза в сила от 1 септември, не може да бъде нарушавана.

Въпреки че общинските съветници от БСП поискаха отмяната й и извънредно заседание на общинския съвет, това в транспортната комисия в понеделник не бе на дневен ред.

След като беше постигнат един месец отстрочка, от 1 октомври в Синя зона и Зелена зона ще може да се паркира само срещу винетна такса.

Според новата наредба, която влиза в сила от 1 септември, за винетен стикер може да се кандидатства само с лична карта, талон на лекия автомобил и документ за собственост или наем.

Стикерът ще важи до 1 октомври 2013 г. Цената за един автомобил в Синя зона е 150 лв., а за втори – 450 лв.

„Не бих казал, че има несъвършенства в наредбата, просто усъвършенстваме някои изисквания във връзка с подаването на молба за винетен стикер на живущите в центъра. Фактически 8-те документа, които досега изисквахме, се намаляват на 3," коментира по-рано председателят на Комисията по транспорт Радослав Тошев.

Според него няма разделение между хората, които живеят в центъра на столицата, и хората, които живеят в кварталите.

Той посочи, че ако се погледне как са организирани нещата в подобни градове, ще се види, че тези практики са не просто популярни, а са единствените възможни практики, с които да се възпрепятства ползването на частни автомобили в исторически центрове.

Радослав Тошев предлага буферните паркинги да се ползват безплатно при покупката на карта за градски транспорт.

„Не търсим облекчение за тези, които влизат да паркират в центъра и да задръстват центъра. Искаме да затрудним тези, които ползват частни автомобили за сметка на всички останали, които искат да се движат пеша," посочи още председателят на Комисията по транспорта в Столична община.

„От БСП са внесли доклад, с който искат пълен хаос в града – да се спре действието на наредбата, да се изчакат 3 месеца, да се направи нова работна група и да се направи една космическа наредба, за която да няма никой против. Няма как да се случи това, градът да бъде в хаос. Те даже не внасят нито едно предложение. Те казват – трябва да се прекрати тази наредба, тепърва ще разгледаме и искаме оставки," коментира още Радослав Тошев.

#СОС #Столичен общински съвет #Столична община #Гражданско движение ДНЕС #Фейсбук #Малина Едрева #Елен Герджиков #Йорданка Фандъкова #Комисия по транспорт #Радослав Тошев #Синя зона #Зелена зона #паркиране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници