В САЩ пуснаха хапче против СПИН

В САЩ пуснаха хапче против СПИН
Лекарството е смес от два предишни медикамента и два нови и позволява ефикасна борба срещу ХИВ вируса чрез опростената схема на приемане. Снимка: businessweek.com
A A+ A++ A

Ново лекарство срещу СПИН, което се приема само веднъж дневно, бе пуснато в продажба в САЩ.

Лекарството е смес от два предишни медикамента и два нови и позволява ефикасна борба срещу ХИВ вируса чрез опростената схема на приемане, съобщи Американската служба за контрол на качеството на хранителните продукти и лекарствените средства /FDA/, цитирана от АФП и БГНЕС.

„След многобройни експерименти и разработки лечението на хора, заразени с ХИВ вируса се разви от схема с много медикаменти до прием на едно хапче дневно," каза Едуард Кокс от FDA. Новото лекарство е разработено от компанията "Gilead Sciences" в Калифорния и е тествано върху 1 400 пациенти.

"Stribild" довежда в рамките на 48 седмици вируса до незабележими нива при девет от всеки десет пациента. За момента той е тестван само на мъже, които никога не са били лекувани срещу СПИН.

Продължават изследванията, които трябва в бъдеще да установят как действа комбинацията върху жени и деца, заразени с опасния вирус.

#СПИН #лекарство #хапче #САЩ #изследвания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници