Идва люта зима, според народните вярвания

Идва люта зима, според народните вярвания
Есента ще бъде кратка и дъждовна, а зимата - люта и продължителна, твърдят възрастни добруджанци, които наблюдават движението на птиците на юг. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Есента ще бъде кратка и дъждовна, а зимата - люта и продължителна, твърдят възрастни добруджанци, които наблюдават движението на птиците на юг и правят своеобразни метеорологични прогнози на базата на народните вярвания.

През Добруджа минава миграционният път на птиците, наречен от учените Виа Понтика, и десетки хиляди щъркели отлитат от нос Калиакра към южните страни, пише в. "Монитор".

Според народните поверия тази година щъркелите отлитат много рано - на 15 август. Наблюденията през годините показват още, че ако ятата отлетят до 22 август, есента ще е много кратка, а зимата - тежка и продължителна, снежна и студена.

Когато щъркелите се отправят на юг към 1-2 септември, есента и зимата ще са нормални, категорични са старите добруджанци.

Поведението на лястовиците също е в подкрепа на прогнозата за това, че предстои студена и дълга зима. По принцип те отлитат на юг в края на септември.

Сега обаче лястовиците се събират на ята и се готвят още в края на август да напуснат страната ни, смятат народните синоптици и съветват да сме готови с топли дрехи и дърва още през октомври.

Това, че тази година щъркелите отлетяха на юг много рано обаче не значи, че лятото си отива. Вълните се успокоиха и морето е идеално за плуване и за разходка с лодка, успокояват от туристическия бранш.

#зима #есен #лято #птици #щъркели #Добруджа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници